Kjøp og salg av bolig

Kupping av bolig før visning – hva bør du gjøre?

Å kuppe en bolig ved å legge inn bud før budrunden er ikke uvanlig i dagens boligmarked. Kupping er risikabelt, både for kjøper og for selger.
Kupping fungerer som en snarvei for boligkjøper, som henvender seg direkte til boligselger med et bud på boligen, før det er avholdt visning. Dette skjer når det er få boliger på markedet og etterspørselen er stor.  

 – Kupping skjer oftest i de attraktive og bynære områder og på spesielle boligtyper som sjelden er for salg. Budgiver/kjøper tar da direkte kontakt med selger og gir vedkommende et tilbud som ofte kan være vanskelig å avslå. Da er det gjerne et bud som er godt over prisantydning, sier Andreas Anda Dalmar, eiendomsmegler og salgsleder i Eiendomsmegler Vest Stavanger. 

 Når boligselger får et direkte bud med kortere akseptfrist enn til klokken 12 dagen etter siste annonserte visningsdag, kan ikke megler informere andre interessenter om at boligselger har mottatt et direkte bud.  

 – Som meglere skal vi legge til rette for en forsvarlig budrunde der alle parter er hensyntatt. Samtlige parter skal ha tid til å kunne foreta valg med tilstrekkelig grunnlag før de inngir bud. Bud skal derfor minimum ha frist til klokken 12, og utover dette tidspunktet bør ikke fristen settes slik at budet diskriminerer andre budgivere, forklarer Andreas.  

Dette risikerer selger ved kupping 

Kupping er ikke risikofritt for boligselger. 

 – Som selger vil du aldri vite om du har fått markedspris. Du vet heller ikke om kjøperen har fått med seg all informasjon om boligen dersom vedkommende kjøper boligen usett eller bare har vært innom på en rask privat visning, sier Andreas, som viser til avhendingsloven. 

 Det kan også oppstå misforståelser mellom kjøper og selger som en megler ville ha håndtert i en budprosess. Dette kan være avklaring av finansiering, eller noe så enkelt som når boligen skal overtas. Som selger vet du heller ikke om kjøper har finansieringen i orden. 

 – Dersom kjøper ikke kan vise et finansieringsbevis til deg som selger, vil du ikke kunne vite om det er en bank som er vil finansiere budgivers kjøp. Det er en stor risiko siden du må akseptere et tilbud uten å få den profesjonelle hjelpen en megler tilbyr ved en normal budgiving. Kjøper er bundet av et bud, med mindre det tas forbehold om finansiering i budet, forklarer Andreas.  

Vestlandets beste meglere

Ta kontakt med en lokalkjent megler

Andreas Anda Dalmar hjelper deg gjerne med både kjøp og salg av bolig! Ta kontakt for en hyggelig prat.


Dette risikerer selger ved kupping

Det kan være frustrerende å ikke nå frem i en budprosess. Å kjøpe en bolig uten konkurranse kan høres fristende ut, men det er heller ikke risikofritt for kjøper.  

 – Ved kupping risikerer kjøper å betale for mye for boligen og gjerne langt mer enn markedspris, advarer Andreas.  

 I forkant av et boligsalg bør du snakke med megleren din om kupping, slik at du vet hvordan du skal håndtere situasjonen om det skulle skje.  

 – Blir boligen din forsøkt kuppet, er det viktig at budet er skriftlig og at budgiver er legitimert. Budet må inneholde finansiering og dato for overtagelse. Utover dette må budet ha en tidsfrist for aksept. Svar alltid budgiver skriftlig for du må kunne dokumentere i etterkant, råder Andreas, som har 18 års erfaring som megler.  

Hvorfor velge oss

Vi gir deg litt mer

stjerne

5-stjerners oppfølging

Vi gir deg 5-stjerners oppfølging gjennom hele reisen, både ved kjøp og salg av bolig. 

ikon megler

Lokalkjente meglere

Her finner du engasjerte og dyktige meglere som kjenner bolig- og fritidsmarkedet der du bor.

mobil med hus

Fremtidens boligannonsering

En presis og effektiv måte for digital markedsføring av din bolig. 

vi hjelper deg

Kontakt oss

telefon

915 05560

Åpent mandag til fredag 08:30 - 16:00.

søk og hus

Våre kontor

Vi har 26 kontor på Vestlandet, finn ditt lokale kontor.

Snakke-bobler

Skriv til oss

Har du spørsmål så hjelper vi deg gjerne!