Tikk, takk, tikk, takk

Noen ting er blitt så enkle at vi risikerer bokstavelig talt å glemme det. Som det å levere selvangivelsen for eksempel…

Det er kun timer igjen til fristen for å levere selvangivelsen går ut. Innen midnatt 30. april må du ha levert. Skatteetaten har gjort det enkelt for oss. Har du ikke behov for å gjøre noen endringer i de forhåndsutfylte opplysningene trenger du ikke levere. Men - det er ikke synonymt med at det som står der er korrekt eller at alle de fradragene du kan ha krav på er inkludert. Du kan spare mye penger på å få med alle fradragene du har rett til.

Under følger noen av postene du må være observant på med tanke på skatt:

Har du spart på BSU? 7 av 10 unge mellom 18 og 33 år i Sparebanken Vest har en slik konto. Sjekk at du har fått riktig skattefradrag. Sparte du 25.000 kroner på BSU i fjor kan du få maks skattefradrag på 5.000 kroner dersom du hadde en lønnsinntekt på 69.650 kroner eller mer.

Solgt bolig eller hytte? Bodde du i boligen i 12 av de siste 24 månedene før salget er gevinsten skattefri. Hvis du ikke har bodd i leiligheten selv, regnes gevinsten som inntekt og du må betale 27 % i gevinstbeskatning.

Har du solgt hytten er regelen at du må ha enten eid hytten i 5 år eller ha brukt den som egen fritidsbolig i mer enn 5 av de siste 8 årene.

Solgt noe med tap? Det var synd, og da sier hovedregelen at du får fradrag for tap dersom en eventuell gevinst hadde vært skattepliktig, og det er som nevnt over, eiertid og botid som avgjør om den er skattepliktig.

Leier du ut? Utleie er skattefritt hvis du leier ut halvparten eller mindre av boligen, men merk at det gjelder verdien av boligen og ikke størrelsen.

Ifølge SSB eier ca 11 % av norske husholdninger også en såkalt sekundærbolig. Leier du denne ut må du skatte 27 % av denne inntekten, men du kan få fradrag for kostnader til vedlikehold, kommunale avgifter og andre kostnader knyttet til boligen. Reiser knyttet til visninger, vedlikehold og tilsyn er fradragsberettiget.

Solgt aksjer eller fondsandeler med tap? Det gir rett til fradrag, men du er selv nødt for å sjekke at det er ført opp korrekt.

Mye å holde styr på? Skatteetatens egen fradragsveileder på www.skatteetaten.no/finnfradrag er nyttig. Den gir god oversikt over noen av de vanligste utgiftene som kan trekkes fra på skatten og anbefales et besøk. 

Et siste lite tips: Selvangivelsen gir en god indikasjon på om du har korrekt forskuddstrekk. For mange kan det være en måte å igangsette «tvungen sparing» ved at man ber arbeidsgiver om å trekke ekstra hver måned. Du får dem tilbake i skatteoppgjøret året etter med renter.

 

Lykke til med fradragsjakten!

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost