Bloggbilde selge Bolig

Er januar tiden for å kjøpe og selge bolig?

Historien viser at det i januar kommer et kraftig oppsving av boliger til salgs i markedet. Forklaringen er stillstanden i boligmarkedet før jul. Da er folk opptatt med advent, julebord, juleavslutninger og julekos.

Statistikk fra Eiendom Norge viser at antall solgte boliger historisk har doblet seg fra desember til januar. Betyr det at januar er en god måned å selge på?

La meg begynne med å si; det finnes intet fasitsvar. For la meg samtidig påpeke; statistikken viser også at antall solgte boliger stiger utover våren og når en topp i juni.

Fordelen da med januar er at du fortsatt har et begrenset utbud i markedet, og antakelig økt interesse fra kjøpere siden de nå kommer frem etter å ha vært opptatt med jule-aktiviteter i desember snarere enn boligjakt.

Har typen bolig du skal selge noen betydning? Ja, det kan det faktisk ha. Derfor kan det være lurt å vurdere målgruppen du ønsker å selge til.

En strandeiendom med tilhørende hage tar seg antakelig best ut en solfylt dag når det spirer som mest. Samtidig er du ikke garantert en regn- og tåkefri juni måned her på Vestlandet.

Skal du selge en blokkleilighet, spiller det kanskje mindre rolle om det er vinter eller vår utenfor.

Hva med deg som skal kjøpe bolig?

Mitt råd er å følge med på markedet. Også for å lære litt om prisutvikling, hva som selges hurtig og hva som blir liggende lenge på markedet. Det kan indikere hva som er lett å selge igjen noen år frem tid dersom du ikke planlegger kjøp av din livsbolig.

Det neste du må gjøre når du aktivt søker ny bolig er å finne ut hvor mye du kan kjøpe for. Ta et møte med banken og søk om et finansieringsbevis. Hvor mye du til syvende og sist kommer til å få låne av banken beror på din betjeningsevne, sikkerheten du stiller og ikke minst din betalingsvilje. Ønsker du fremdeles å ha litt fleksibilitet i hverdagen – ja da må låneforpliktelsene dine reflektere det.

Når du vurderer lån i disse dager må du også huske på at boliglånsrenten er på særs lave nivåer. Det tar banken høyde for i sine beregninger, men det er også viktig at du selv reflekterer over og beregner hvordan du skal håndtere økte lånekostnader i fremtiden.

Du skal leve med boliginvesteringen i mange år, så den bør ikke være et resultat av en impulshandling. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år?

En siste ting som kan være greit å huske på er at kjøp og salg av bolig er for de fleste drevet av det å skulle ha et sted å bo. De fleste er ikke drevet av å skulle tjene penger på det, så om drømmeboligen dukker opp i januar, april eller oktober spiller til syvende og sist liten rolle.

Ha en flott start på 2016!  Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost