Alle mann på taket!

Sjelden har vi sett så snømåking på hus- og hyttetak, som de siste ukene.

Vestlandet, og spesielt indre strøk, har fått store mengder snø. Frende Forsikring har oppfordret om å måke takene, enten selv, eller med innleid hjelp.

 

Aller først må du grave frem vinduer, lufteventiler og pipen. Vinduene er din rømningsvei i tilfelle brann, og også alternativ utgang om snøen raser foran inngangsdøren. Mange sprengfyrer idet de kommer til hytten for å få levelig innetemperatur. Du må sørge for frisk luft inn i hytten, og godt avtrekk for å hindre at hytten fylles med røyk. Legg deg ikke til å sove i en hytte som ikke har god ventilasjon, og sjekk selvfølgelig at røykvarsleren virker som noe av det første du gjør.

 

Når du har spadd frem rømningsveier, pipe og ventiler, kan du gyve løs på resten av taket. Du bør måke jevnt, for med snømengdene som ligger nå, kan skjev belastning være mer kritisk enn større og jevn belastning. Med ekstreme snømengder, som mange opplever nå, risikerer du at bygningen raser sammen.

 

SINTEF Byggforsk råder deg til å følge med på om huset endrer seg, det er ofte slik du merker at det begynner å bli for mye snø på taket. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde.

 

En tommelfingerregel, er at du bør ta en titt på taket når snødybden nærmer seg en halvmeter, spesielt på eldre hus og hytter.

 

Skulle det komme omslag til mildvær og regn, blir snøen både våt og svært tung.

 

Basert på tidligere års erfaringer vil det nå komme skader på terrasser og yttertak. Når den tunge, våte snøen raser fra tak, river den ofte med seg snøfangere og river ut innfestning til terrasser fra vegger. En slik snittskade kommer ofte på 30-35.000 kroner. Langt dyrere blir det om selve taket og konstruksjonen på hytta eller huset skades.

 

Når du måker skal det ligge igjen et lag med snø, slik at du ikke skader taktekkingen.

Husk alltid å sette spaden slik at du kan nå den, gjerne i gangen. Takras, snøfall eller vind kan føre til at utgangen blokkeres av snø mens du er inne.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost