Hvor sensibel er egentlig din økonomi

Naiv eller bare evig optimist? Å ta en «reality-check» på hvordan verden rundt oss kan påvirke akkurat din lommebok bør alle gjøre fra tid til annen.

Det er tydeligvis ikke behov for å bruke K-ordet. Hverken som banksjef, finansminister, statsminister eller LO-leder. K står for krise, og nordmenn flest tror da heller ikke at en eventuell økonomisk krise eller nedgang vil ramme dem selv, selv om mediene støtt og stadig rapporterer om oljeprisfall og oppsigelser i oljerelaterte næringer.

63% tror det er sannsynlig at norsk økonomi er på vei inn i en periode med svakere vekst, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebanken Vest. Samtidig tror bare 10% at vi selv kommer til å bli rammet. Naboen derimot er det verre med. 26% forventer nemlig at nær familie eller nære venner kommer til å bli rammet. Det store gapet mellom hva vi tror om oss selv, og hva vi tror om alle rundt oss, er jo interessant i seg selv.

Er det grunn til å være bekymret på egne vegne? Nei, ingen er tjent med å bruke døgnet på å bekymre seg. Men jeg anbefaler å ta en gjennomgang av egen økonomi fra tid til annen. Langsiktig planlegging og et bevisst forhold til pengebruken, kan gjøre deg bedre forberedt ved økonomiske kneiker.

Arbeidsinntekten er i de fleste tilfeller nøkkelen til økonomien din, og den livsstilen du fører. Inntekten danner grunnlag for hvor stort lån du kan få og derav boform og eiendeler, forbruk og spareevne. Forsvinner inntekten din, er vi i Norge så heldige at vi har et velutbygd velferdssystem. Vi går ikke fra god inntekt til null i inntekt over natten, men arbeidsinntekten vil gå ned og det kan skape utfordringer. 

Derfor kan det være greit å se hvor sårbar økonomien din er om du skulle få redusert arbeidsinntekt.


TA EN «REALITY-CHECK» PÅ ØKONOMIEN:

- Få deg en oversikt over inntekter og utgifter.

- Gå gjennom de siste måneders kontoutskrift og se hva som er faste og hva som er variable utgifter.

- Hvilke variable utgifter kan du kutte ut på kort varsel dersom det blir nødvendig?

- Betal ned mer på gjelden din. Benytt den lave renten vi har nå til å betale ekstra ned på lånet.

- Dersom det er utfordrende å få endene til å møtes, kontakt banken så tidlig som mulig. Da kan dere sammen se på hvordan du kan omdisponere økonomien din, eller gjøre endringer i spare- /nedbetalingsplaner.

- Vær åpen med dine nærmeste om din økonomiske situasjon. Det er store muligheter for at de kan gi gode råd. Å møte en økonomisk kneik er vanligere enn man tror.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost