Rydd opp i økonomien og lag en plan...

Tall fra Sparebanken Vest viser at under halvparten av kundene har fast spareavtale. Det er en tankevekker at så få har oppsparte midler i bakhånd dersom det skjer noe uforutsett, sier avdelingsbanksjef Britt Nyheim Mossestad i Sparebanken Vest.

- Vi ser dessverre at altfor mange lever fra lønning til lønning. Mitt råd til dette er: Spar et fast beløp per måned som kan fungere som et ekstra sikkerhetsnett dersom uhellet skulle være ute, og husk noe er bedre enn ingenting, sier Mossestad.

 

De to siste månedene har jeg selv erfart hvordan uforutsette utgifter kan sette økonomien på prøve. Det startet med at kjøleskapet på hytten røk. Kort tid etter sluttet både støvsugeren og vaskemaskinen hjemme å fungere. Som kjent kommer en ulykke sjelden alene: «Nina» kom som en virvelvind inn i livet mitt en dag og besørget lekkasje rundt pipen. Utgiftene toppet seg til sist da jeg lot ungdommen ha «hjemme alene»-fest hvor en gjest var uheldig og knuste et vindu. Hadde det ikke vært for oppsparte midler – hvor skulle jeg da tatt pengene fra?

 

Sparing og økonomisk planlegging er viktige stikkord her. 2015 har så vidt startet, og det er en god anledning til å få overblikk over hvor pengene egentlig tar veien. Utrolig mange blir overrasket når de ser hvor mye kioskvarer, kafébesøk eller andre småutgifter blir i løpet av et år.

 

- Vi anbefaler våre kunder å ta en grundigere økonomisk gjennomgang annet hvert år. Da får man blant annet sortert hva som er faste utgifter og hva som er variable utgifter. På den måten kan vi sammen utarbeide et husholdningsbudsjett som viser hvor stort rom det er for å spare, sier Britt.

 

Svært mange av dem som ikke sparer begrunner det med at de ikke har råd til å sette til side en liten sum månedlig.

 

- Det er en kortsiktig tankegang. I banken tenker vi heller: Hvordan har du råd til ikke å spare? Den dagen renten på boliglånet stiger. Hva gjør man da? Dagens rekordlave rente vil ikke vare evig, sier Britt.

 

Hun legger til at når Sparebanken Vest gir boliglån tar man høyde for en renteoppgang fra dagens nivå på minst fem prosentpoeng, og at banken anbefaler at man setter av halvparten av dette til sparing.

 

Blant dem som setter til side en fast sum hver måned, sparer flesteparten i bank. De øvrige plasserer pengene enten i et aksje- eller rentefond.

 

- Hvilken spareform som passer for den enkelte avhenger av spareformålet. Er det sparing til pensjon eller annen langsiktig sparing anbefaler vi gjerne fond. Skal pengene være lettere tilgjengelig og kunne brukes innen nær fremtid anbefaler vi tradisjonell banksparing, sier Britt.

 

Sparebanken Vest sine data viser at det kun har vært en liten tendens til økt sparing i bank på bekostning av sparing av fond siden finanskrisen i 2009.

 

- Svært mange av våre kunder velger å spare i form av nedbetaling av gjeld. Det er slett ingen dum tanke, men å ha lavere gjeld hjelper deg ikke nødvendigvis så mye den dagen du står foran en ødelagt vaskemaskin og lønnskontoen er tom, slik jeg har erfart. Derfor forsøker vi bankrådgivere å sette sammen en god kombinasjon av nedbetaling og sparing, sier Britt.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost