Klar for ferie?

Antakelig er svaret et rugende ja. Spesielt etter alle de nedbørsrekordene denne våren har bragt med seg. Men ikke ødelegg den etterlengtede ferien også. Husk et par sentrale ting i kofferten.

Allerede før avreise er det viktig at du går inn i mobil- eller nettbanken og opphever regionsperrene du har på kortene dine. Altfor mange oppdager nettopp dem når de har ankommet utlandet og er i ferd med å betale for enten en leiebil eller et måltid. Det skaper lett unødvendig høy puls og ditto frustrasjon.

Det neste du kan sørge for å ha på stell før avreise er to ulike bankkort; ditt vanlige bankkort og et kredittkort.

Grunnen til at jeg anbefaler å reise med to ulike kort er først og fremst for at de har ulike egenskaper. Bankkortene er billigst ved kontantuttak og bør primært benyttes til dette. Av sikkerhetsmessige årsaker bør du dog ikke gå rundt med mye kontanter. Kredittkortene benyttes ved varekjøp og restaurantbesøk.

Jeg anbefaler også å benytte kredittkortet ved betaling av f.eks hotell eller billeie slik at du unngår at penger blir bundet opp på din brukskonto. I tillegg er det også lettere å kontrollere at belastningen er riktig når du får fakturaen hjem i etterkant.

Det er i sommermånedene kundene i Sparebanken Vest bruker kortene sine mest, og stadig flere har oppdaget fordelene ved kredittkort. Over 40 % av våre kunder benyttet kredittkortet sitt i fjor sommer, og de benyttet det i snitt 6 til 7 ganger per sommermåned. 

Før avreise er det viktig at du noterer deg telefonnummeret til kundeservice og sperretjenesten i banken, og oppbevar det gjerne adskilt fra selve lommeboken eller vesken. Har du mobilbank kan du nå også sperre kortene dine i det aktuelle landet du befinner deg i via mobilbanken.

Vel fremme på feriedestinasjonen finnes det også noen enkle kjøreregler for fornuftig kortbruk. For deg som skal reise utenlands: Mange butikker spør om du ønsker å betale i enten norsk eller lokal valuta. Vårt klare råd er: Velg lokal valuta!

Begrunnelsen er at det i utlandet er lokalbanken eller butikkene selv som bestemmer vekslingskursen. Erfaringsmessig blir den sjelden satt i din favør. Faktisk er den ofte elendig og du risikerer å betale mye mer enn du ville gjort om du betalte i lokal valuta.

Et tredje punkt, hvor for øvrig mange slurver: sjekk om du har en gyldig reiseforsikring! Det er viktigere enn du gjerne tror, og ta gjerne med deg forsikringsbeviset. For visste du reiseforsikringen er blant de forsikringene som er hyppigst benyttet? Ifølge Finans Norge har det vært en kraftig økning av erstatningsutbetalinger i forbindelse med sykdom på reise de siste årene, og utbetalingene i fjor var nesten dobbelt så store som i 2007.

Kan du nikke anerkjennende til hele min sjekkliste: Supert! Da er det bare å ønske deg en riktig, god og varm sommerferie!

 

 

 

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost