Klar ferdig....Hagestell

Det er tid for å starte forberedelsene til årets hagesesong. -Det er mye du kan gjøre i mars. Både utendørs og innendørs, sier anleggsgartner Jannecke Andersen og daglig leder Erling Birkeland i Mesterhagen på Fantoft.

BESKJÆRING OG OPPRYDDING

Utendørs er det tid for beskjæring av busker og trær. Skjær vekk råtne grener og grener som er i veien eller henger ned. Beskjæring bidrar til å forynge busken eller treet.

Fjern ugress når det begynner å spire. Men ikke fjern vissent løv fra staudene ennå. Det bør gjøres når det er blitt varmere i været. Løvet beskytter mot nattefrosten. På denne tiden av året er det også viktig å isolere mot solen og unngå at planten tror det er varmere enn det i virkeligheten er.

PLANTING

Det kan være nattefrost lenge ennå. Stemorsblomster tåler frost og kan plantes. Du kan også sette ut løkplanter i blomst, hvis du ikke fikk gjort det i høst. Påskeliljer, tulipaner, krokus og snøklokker er løkplanter som kan settes ut nå. Vårlyng egner seg også for planting i mars.

Du kan også plante busker og trær, eller flytte dem. Gjør det før de begynner å få løv.

INNENDØRSHAGEN

Kribler det i fingrene etter å plante? Da er vinduskarmen et glimrende sted på terskelen til våren. Hagesentrene selger egne potter til dette. Men en avskåret melkekartong kan også gjøre nytten. Fyll den med jord, og så for eksempel frø til gulrøtter eller salat, som senere kan settes ut. Eller tomater. De trenger mye sol og varme. Men klasetomater kan godt dyrkes videre og plukkes i vinduskarmen. Pass på å vanne godt og skåne plantene for solen.

VARSOM MED KALKING

Tradisjonelt er det mange som kalker plen og bed om vinteren og om våren. Men Erling Birkeland og Jannecke Andersen oppfordrer folk til å være forsiktige med kalking. –Det hadde noe for seg for tyve-tredve år siden da Vestlandet var plaget med sur nedbør fra England. Under normale forhold bør kalking skje hvert tredje eller fjerde år.

VENT MED GJØDSLING

På tide å gjødsle? Vent med det, anbefaler våre to eksperter. Grunnen er at jorden ikke absorberer næring nå. En risikerer bare at gjødselen renner vekk. Vent en måned eller to.

KJØPT NY BOLIG? TA ET BILDE!

Har du kjøpt ny bolig med hage siden i høst? Usikker på noen av vekstene du har i hagen? Ta bilde og ta med til hagesentret. Der kan du få råd og vink. Slike bilder er også fin dokumentasjon av hagen dersom du senere vil endre den. Og husk, det er enklere å få hjelp på hagesentrene nå enn når det er høysesong , fra midten av mai.

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost