Hvor mye kan og bør du låne?

Det kommer ingenting godt ut av om noen påtar seg for mye lån, verken for låntaker eller banken. Det er heller ikke slik at man kan låne ubegrenset. Så hva bestemmer hvor mye lån du får?

Selvangivelsen for 2014 har kommet og der står det svart på hvitt hvor mye du hadde i Renter, innskudd, verdipapirer, andre kapitalinnt. mv. ved inngangen til året.

Er sparepengene dine plassert hensiktsmessig?

I skrivende stund er det å ha pengene stående i banken på en sparekonto ikke like gjevt som det var for en tid tilbake. Renten er såpass lav at dersom du tar med skattekostnaden og inflasjon i regnestykket så tjener du egentlig ingenting på å ha pengene i banken.

Hvilken type spareform som passer deg avhenger av hva du ønsker å spare til, når du ønsker å få tilgang til pengene og hvilken risiko du ønsker å ta.

Skal pengene brukes allerede i år, vil jeg anbefale deg å plassere pengene på en sparekonto, selv om renten er lav, fordi du ønsker å være sikker på at det er det samme beløpet som er der om kun kort tid. Med andre ord: ved kortsiktig sparing anbefales tradisjonell banksparing.

Har du en sparehorisont på over tre år, kan det være et alternativ å sette pengene inn på et fond. Det finnes ulike fond med ulik risiko, og ulik forventet avkastning.

Sparebanken Vest har i år hatt relativt mange engangsinnskudd i fond, ved at kunder flytter deler av banksparingen til aksje-, rente- eller kombinasjonsfond. Samtidig har banken sett et hopp i tegning av spareavtaler, som er månedlig sparing av et lavere beløp. 42 prosent av alle spareavtalene i aksje- eller kombinasjonsfond er på mellom null og 499 kroner per måned.

Totalt har banken opplevd en økning i hittil i år på 76 % i tegning av fondsavtaler, og størst interesse har det vært for kombinasjonsfond. Samlet forvalter nå Sparebanken Vest over 5 mrd kroner i fond for kundene, og over de siste tre årene har kundene opplevd en samlet avkastning på fondsplasseringene sine på 1,2 milliarder kroner eller 40 %.

Lurer du på om fondssparing er noe for deg?

Det finnes ikke ett svar på hvordan akkurat du bør spare. Men ta gjerne med deg selvangivelsen inn i banken så kan du og en rådgiver diskutere spareform utfra dine sparemål og din tidshorisont.

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost