Når bør barn få sitt første bankkort?

Barn er forskjellige. Akkurat som vi voksne. På et tidspunkt blir barna voksne. Da må de klare seg selv. Også økonomisk. Hvordan kan et bankkort lære barnet gode vaner, ansvarsfølelse og kontroll? Hvilke kjøreregler gjelder for foreldre?

Barn født på slutten av 1990-tallet og i årene deretter kalles ”generasjon Z”. De tar internett for gitt og har gjerne hatt en sparegris fylt opp med noen mynter og kanskje en seddel eller to, men utover det er det sjeldent de ser voksne bruke fysiske penger som betalingsmiddel.

Barn i dag har også et helt annet forhold til virtuelle produkter eller netthandel. Det gjelder særlig varer og tjenester som man kan kjøpe eller laste ned til en pc, spillkonsoll eller mobiltelefon.

Dette betyr samtidig at barn er nødt til å lære seg den abstrakte verdien av penger og ikke bare ved å ha kontanter i hånden. De må lære det på en annen måte enn den vi benyttet da vi var unge.

Bankkort tilbys i dag til barn fra 7 år. For å få et slikt kort må de forstå hvordan penger kommer inn og går ut fra et kort. De må være modne nok til å lære seg PIN-koden utenat og oppbevare den for seg selv, og de må vite hva de skal gjøre dersom de mister kortet. 

Den største bøygen for mange barn er ikke å lære seg hvordan man taster inn en PIN-kode. Det har de fleste god øving i fra diverse spillkonsoller. Nei, det mest krevende er å lære grunnleggende økonomisk mestring. At kortet ikke er uuttømmelig, og at penger ikke kommer inn av seg selv. Klarer de det allerede fra barnsben av vil det være til stor hjelp også senere i livet.

Lær barn fra tidlig alder hva en konto er. La de få se på hvordan nettbank og mobilbank fungerer og hvordan en kontoutskrift ser ut. Etter hvert kan de få sin egen nett- og mobilbank slik at de selv får full kontroll på hva de har brukt penger på, og hvor mye de har igjen til forbruk eller sparing.

Selv om bankkort til unge under 18 år aldri kan overtrekkes, og har strengere rammer for maksimale uttak, anbefaler jeg foreldre å ha klare regler for hva pengene på kortet kan brukes til. Lag også gjerne egne regler for hva som er øvre grense for hvor mye poden kan kjøpe for på egenhånd uten å måtte konferere med dere voksne. Det finnes også ulike korttyper. Noen tillater netthandel, andre ikke. Her må foreldrene ha et bevisst forhold til den korttypen barnet har.

Så tilbake til startspørsmålet: Hvor gammel bør barn være når de får sitt første bankkort?

Se an ditt eget barn. Søsken trenger heller ikke være like. Noen er modne nok når de er 7 år, andre 10 år, og atter andre må kanskje bli 15 først.

Og vit: husk at du er den voksne i dette frem til barnet blir 18 år. Inntil den dagen har du automatisk innsyn i ditt barns nettbank og kortbruk, og du vil hele tiden kunne se hvor mange penger som har gått med, og kanskje ikke minst; hva pengene har gått til. Det er trygt å vite. 


 

 

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost