Vær forberedt når høststormen Kommer!

Rydd inn utemøbler og løse gjenstander, og tjor fast trampolinen, det skjer mye på værfronten fremover.

Hver høst ser vi at kraftige vindkast og hyppige, heftige regnskyll gir mange skader på hus og eiendom. Vårt beste råd er å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå.

I sparebankeide Frende Forsikring får vi hver høst rapportert en lang rekke skader. Mange av dem kunne vært forhindret med enkle grep, før høststormen setter inn.

Kan bli kostbart
Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus. Standard husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv, noe som kan bli veldig dyrt.

Er taket utett oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør du sjekke hele takflaten ihvertfall én gang om året, enten selv, eller med hjelp fra en taktekker. Du bør passe på at takstein og plater ligger riktig, og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye.

Mange takskader
Frende har aldri sett så mange takskader etter en og samme storm, som etter stormen «Nina» herjet tidligere i år. Verst gikk det ut over tak, takstein og takplater, men da totalen passerte 1700 skader var det inkludert en rekke skader også på bil og båt, og hjem og bygninger som måtte evakueres.

Oppdager du fukt- og råte, må skaden rettes opp så snart som mulig.

Tette sluk og avløp
Ofte oppstår vannskader fordi takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak skyldes ofte at greiner faller ned. Har du trær på eiendommen, i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind. Du kan gjerne beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.

Takrennene er oftest enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at de er hele.

Storm og trampoliner
Også eiendommen bør sjekkes regelmessig, og særlig nå før høststormene setter inn. Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet. Og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta fatt i. Kanskje bosspannene i gaten, til og med?

Hold alltid avløp, sluk og rister åpne, rensket for løv og skrot, slik at vann kan renne unna. Lukk dører og vinduer, og husk på takvinduene spesielt.

Trampoliner kan gjøre stor skade om vinden tar dem. En trampoline som ikke allerede er pakket unna for høst- og vintersesongen kan med fordel bindes fast, festes i bakken, eller rett og slett snus opp ned før vinden tar den.

Naturskade
Alt som er forsikret mot brannskader også forsikret mot naturskader. Grensen for at en stormskade skal være dekket som naturskade går ved liten storm. Ved svakere vind enn dette, kan slike skader være dekket på bygningens forsikring. 

 

Sikring mot storm

* Husk at løse gjenstander skal sikres, da disse kan skape farlige situasjoner.

* Hold sluk, rister og avløp åpne. Lukk dører og vinduer.

* Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger.

* Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.

* Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.

Kilde: Finans Norge / Frende Forsikring

 

 

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost