Spør om mus og rotter når du kjøper bolig

Når det blir kaldere i været trekker skadedyrene innomhus. Vær på vakt når du kjøper bolig!

Forsikringsselskapene får mange meldinger om mus og rotter i forbindelse med eierskifte av bolig. I sparebankeide Frende Forsikring anbefaler vi at du garderer deg, spesielt om du kjøper et litt eldre hus.

  •  Sjekk selgerens egenerklæring.
  •  Still relevante spørsmål til megleren.
  •  Be om tilstandsrapport.
  •  Ta forbehold i budgivningen, om du mistenker skadedyr.

Trekker inn om høsten
Mange skadedyrfirma rapporterer at rotteplagen er økende. Milde vintre fører til at en stadig større andel av rottene overlever det som tidligere var kalde perioder. Rottene har yngletid både vår og høst, og når kulda setter inn begynner både rotter og mus å trekke inn i veggen.

Mus kommer inn via kledningen eller ventiler, og følger rør og kabler inni veggen. Ofte ender de opp på kjøkkenbenken eller i kjøkkenskapene.

Forebygge selv

For å forebygge må du ta en runde og sikre bygningen. Pass på at åpninger er tette. Unge rotter og spesielt mus trenger veldig liten åpning for å komme inn, og det er anbefalt å tette alle åpninger større en seks millimeter.

Du bør også holde orden rundt huset og sørge for at husholdningsavfall ikke ligger åpent. Nedfallsfrukt i hagen og mat og frø som faller fra fuglebrett er også fristende for rotter.

Renhold innomhus er også viktig for å unngå at skadedyrene ikke får ferten av noe de kan spise.

Store skader

Rotter regnes som et av de fremste skadedyrene på verdensbasis. De kan i løpet av kort tid gjøre stor skade på en bolig. I Frende får jevnlig meldt skader som følge av mus og rotter, de er ofte uoversiktlige og kommer ofte opp i 100.000-kronersklassen. Skadene varierer fra mindre utbedringer til totalrenoveringer på over millionen. Døde dyr og avføring kan gi store luktproblemer, og i tillegg spiser de alt de alt de kommer over og ødelegger isolasjon, rør og elektriske anlegg. Ødelagte ledninger kan være brannfarlige.

Dekket av forsikringen
En vanlig hus- eller fritidsboligforsikring bør dekke skader som følge av gnagere. Det er likevel lurt å sjekke forsikringen din. I Frende dekkes mus- og rotteskader på standarddekningen, men mange forsikringsselskap har dette som tilleggsdekning eller utvidet dekning som kunden må velge selv.

At du har rotter i huset innebærer ikke at du har en skade, men når dyrene påfører skader eller det begynner å lukte, kan det være en forsikringssak. Det å drive ut dyrene, og sørge for at alle åpninger er tettet slik at dyrene ikke kommer inn igjen, er likevel en jobb kunden selv må ta, før forsikringsselskapene starter utbedring av en slik skade.

 

Sjekkliste:

Rentokil har en sjekkliste som kan hjelpe deg å sjekke om du har rotter eller mus i hus.

Krafselyder: Lyder i vegger eller tak, kan være mus som piler rundt. Rotter er spesielt aktive om natten.

Lort: Mus legger igjen små og mørke ekskrementer langs vegger eller på steder med stor museaktivitet, som i mat- eller benkeskap. Ekskrementene til rotter er sylindriske og på cirka 10-17 mm.

Karakteristisk lukt: Musebol avgir en lukt som ligner ammoniakk, og den vil være spesielt sterk på lukkede steder som for eksempel i benkeskap. 

Skader: Mus gnager ofte på tre, plast, kabler og andre harde materialer for å holde tennene skarpe. Rottene gnager på omtrent alt, river opp matemballasje, forsyner seg av maten.

Reir: Mus bygger reir av materiale som er revet i stykker, som for eksempel papir og tekstilbiter. Reir bygges på bortgjemte steder som bak kjøleskap. Rotter graver gjerne hi i komposthauger eller under skur og terrasser.

              

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost