Kan digitaliseringen gi deg bedre økonomi?

Ord som digitalisering og nye teknologiske løsninger er i vinden for tiden. Digitale tjenester har kommet for å bli, og det kommer stadig flere. Er det positivt for din økonomi?

La meg innledningsvis fortelle litt om den teknologiske utviklingen. For en del år siden hadde man sjekkhefter. De har blitt erstattet av kort, og kontantuttak med elektroniske overføringer. Da internett og datamaskinenes utbredelse ble «allemannseie» var grunnlaget for en ny omfattende digitalisering lagt. Det sies at Norges første nettbank kom i 1997. Den etterfølgende utvikling har gått raskt, spesielt etter inntoget av mobilbank for 3-4 år siden.

Det positive ved denne utviklingen for din og min økonomi er at kostnaden ved å gjennomføre transaksjoner har gått ned. I tillegg til at det har blitt sikrere. Det koster samfunnet mer å ha kontanter enn kort i omløp. Og i fjor ble det gjennomført 1,7 milliard kortkjøp i Norge, en økning på over 7 % fra året før.

I Sparebanken Vest registrerte vi en økning i vanlige korttransaksjoner gjennomført i norske butikker på 6 % i fjor, mens veksten i bruk av kredittkort, her inkludert kort benyttet i utlandet og ved netthandel, økte med hele 17 %. Parallelt med dette har bruken av kontanter gått ned i samfunnet.

Ved å benytte digitale betalingstjenester kan vi sitte hjemme i stuen og sammenligne tilbud fra ulike butikker i ulike land. Sånn sett har digitaliseringen gitt oss både økt transparens, fleksibilitet og økt valgfrihet. Internett og muligheten for å betale enkelt, kjapt og effektivt på nettet har åpnet en verden av muligheter. En stor glede, men samtidig en stor fristelse dersom man ikke har sterk nok viljestyrke til å stå imot lettvinte og unødvendige kjøpsmuligheter.

Hva så med mobilbanken? Arvtakeren til nettbanken. En klar fordel ved mobilbanken er at man nå har muligheten for å følge opp transaksjoner oftere og derved ha god kontroll over pengebruken uansett tid og sted. Det ser vi også i Sparebanken Vest, at mens en typisk nettbankbruker sjekker konto 6 ganger per måned, logger en gjennomsnittlig mobilbankbruker seg inn 17 ganger per måned. Det er positivt.

Tilbake til utgangsspørsmålet: Er digitalisering positivt for din økonomi?

Vel, det kommer an på hvor flink du er til å holde styr på økonomien din. Det blir ikke nødvendigvis flere penger totalt selv om pengene blir mindre håndfaste.

Så enkelt og så vanskelig.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost