Bygge gode økonomiske vaner i 2016?

Vi skriver januar i kalenderen. En måned forbundet med forventninger, erkjennelser og initiativ.

Januar er også den måneden i året økonomien ofte når sitt absolutte bunnivå. Men det er mulig å gjøre noe, og her kommer noen enkle tips og anbefalinger til hvordan du kan bygge opp økonomien i året som kommer:

Start med å finne ut hva du faktisk bruker penger på

For de fleste er inntekten en fast, stabil størrelse og lite å gjøre med i det korte bildet. Få så oversikt over hva pengene dine faktisk går til. Noen utgifter er faste, boutgifter, strøm og forsikringer. Andre er variable; klær, ferie, diverse abonnementer og fornøyelser. Ta gjerne utgangspunkt i kontoutskrifter. Går regnestykket opp?

Viser gjennomgangen at du har mulig for å spare?

Om ja: Spareprioritet nr. 1 bør være å opparbeide deg en økonomisk buffer. Penger i bakhånd i tilfelle vaskemaskinen ryker, eller bilen må på verksted. Spar gjerne på en høyrentekonto, ettersom pengene bør være lett tilgjengelig.

Under 34 år?

Da er kanskje BSU-sparing noe for deg og en sparekonto med gunstig rente og gode skattefradragsordninger for aldersgruppen 13 til 33 år. Pengene må brukes til boligformål.  I 2016 er ny total beløpsgrensen for BSU 300.000 kr, mens det årlige sparebeløpet forblir på 25.000 kr.  Tidlig sparestart og høy rente gir en betydelig rentesrenteeffekt.  Det er også en grunn for å spare allerede fra januar måned fremfor å vente til desember hvert år med å fylle opp kontoen.

Høyt boliglån?

Boligrenten er nå betydelig lavere enn det som regnes som et normalnivå. Utnytt den gunstige situasjonen med å betale ned på lånet som om det var en normalsituasjon.

Pensjonssparing?

Blir 2016 året du skal starte med pensjonssparing? Det er langsiktig sparing hvor du gjerne kan ta litt høyere risiko. Fondssparing er et godt alternativ da.

Den neste og kanskje største bøygen for mange er; Hvordan komme i gang med sparingen?

Begynn gjerne med å lage deg et sparemål. Målet kan enten være noe konkret du skal bruke pengene på, som for eksempel et møbel, pensjon eller en reise. Alternativet er å sette deg et mål i kroner og øre, og da for eksempel at innen 31.12.16 skal du ha spart 12.000 kroner.

For å være sikker på at sparingen blir gjennomført er min anbefaling å heller spare litt hver måned fremfor å sette til side en større pott når du har ledig kapital (selv om sistnevnte ikke utelukker det første).

Med ønske om et godt, økonomisk 2016!


Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost