Har du råd til hytte

Å kjøpe hytte er drømmen for mange, men har du råd?

Tenk deg en egen, koselig hytte hvor du kan trekke deg tilbake fra hverdagens fjas og mas. Nå nærmer vi oss høysesong for kjøp og salg av hytter på fjellet. Hva skal til for at du får råd?

Det er mange likhetstrekk mellom det å være på boligjakt og hyttejakt. Den mest praktiske forskjellen er vel ofte at mens man må ha tak over hodet til å bo i til hverdags, er hytte noe som man kan ha, og man har derfor ofte bedre tid til å sondere utvalget. Noen jakter nemlig etter den perfekte hytten i flere år, for så å eie den livet ut.


Når du skal kjøpe hytte må du finne ut av hvor mye du har råd til og lyst å bruke. De fleste vil ha behov for å låne penger av banken når de skal kjøpe hytte. Da vil banken, på lik linje med når du skal kjøpe vanlig bolig, se på tre grunnleggende forhold når du søker om lån.

Tre hovedkrav til lån

Det første er om du har betjeningsevne. Med det menes om du har tilstrekkelig inntekt til å betale løpende forpliktelser på lånet. Banken vil også teste om du har råd til å takle en renteoppgang. Det andre er om du har betjeningsvilje. Har du hatt utfordringer med uoppgjorte regninger og inkassosaker? Det kan være et dårlig utgangspunkt om du ønsker lån av banken, så sørg for å ha orden i økonomien. Det siste banken vil se på er hvor stor sikkerhet du kan stille i form av egenkapital.

Prisutviklingen i boligmarkedet har vært svært god de siste to tiårene og mange nordmenn sitter på store eiendomsverdier samtidig som de har betalt ned på boliglånet.

Økte boligverdier betyr at mange har kapital som kan stilles som sikkerhet når man skal kjøpe fritidseiendom. Det er derfor ganske vanlig å bruke ledig sikkerhet i boligen som egenkapital overfor banken når du skal ta opp mer i lån.

Hva vil lånet koste? Prøv Sparebanken Vest sin lånekalkulator.

La meg illustrere med et eksempel. Du har et bolighus med verdi 4 millioner kroner med restlån 1 million kroner. Da har du ledige verdier i boligen din på 3 millioner som kan fungere som ledig sikkerhet og egenkapital til fritidsbolig. For å gjøre dette krever gjerne banken at en autorisert eiendomsmegler kommer på befaring i boligen din for å gi en verdivurdering.

Blir det mye i lån? 

Et nytt moment som kom inn i regelverket fra nyttår av var at man ikke kan ha mer i lån enn fem ganger inntekten din. Hva betyr de nye boliglånsreglene for deg? Å både ha vanlig boliglån og hyttelån kan bli ganske mye i lån totalt. Dersom du ønsker økt forutsigbarhet kan et alternativ være å inngå en fastrenteavtale. Det er en lånetype hvor renten på lånet er avtalt i forkant for et bestemt antall år. Typisk 3, 5 eller 10 år. Det er ikke nødvendigvis den rimeligste lånetypen, men den egner seg godt for de som ønsker å sove godt om natten.

Se alle våre fritidsboliger til salgs og lykke til på hyttejakten!


Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost