Slik sikrer du huset mot regn og vannskader

Slik sikrer du huset mot regn og vannskader

Hvert niende minutt oppstår det en vannskade i private boliger og hytter. Det er langt mer sannsynlig å få en vannskade i boligen, enn å bli utsatt for et innbrudd, visste du det?

Før eller siden renner vannet inn også hos deg. Statistisk sett, i hvert fall. Kjellervegger, fasader, vinduer og tak er spesielt utsatt. Ifølge Sintef Byggforsk skyldes tre av fire byggskader i Norge fuktpåvirkning, og nedbør er hovedsynderen. Det er dårlig nytt for oss på Vestlandet.

Koster en milliard

Mye av økningen på vannskadestatistikken fra i fjor, skyldes vanninntrenging utenfra, som sto for 19.000 skader meldt til forsikringsselskapene. Erstatningene kostet 967 millioner kroner, en økning på hele 38 prosent fra året før. Det er følgeskadene som koster for forsikringsbransjen, disse kan du som huseier få dekket på det som hos oss i Frende heter utvidet husforsikring. Utbedring av selve skadeårsaken må du som regel betale selv, hvis den skyldes slitasje, elde eller dårlig drenering.

Det er neppe overraskende at om det blåser kraftig og regner samtidig, kan vannet trenge inn under takstein og tekking, og gi lekkasje og råte. Både skråtak og flate tak er utsatt for lekkasjer gjennom utettheter rundt piper og luftekanaler. Det er ikke store åpningen som skal til.
Skift ødelagt takstein, legg løse og skjeve stein på plass igjen. Tett sprekker. Rens nedløp, utløp, renner og sluk for løv og skitt.

Ta en tur på loftet 

Når du kontrollerer taket, bør du også sjekke fra innsiden ved å ta en tur på loftet. Se etter tegn til lekkasjer eller fuktskader, særlig ved pipe, soilrør, luker og andre gjennomføringer.

Også vinduer er utsatt for regnlekkasjer, og en typisk fuktskade her oppdager du ved at malingen flasser og du får råte i karm, ramme og veggen rundt.
Er tettingen dårlig rundt vinduet kan det gi store fuktskader i veggkonstruksjonen under vinduet. Mest utsatt for råte er skjøter, overgang mot vinduer og sålbenker, vannbord mot sokkel, hjørner og overlapp der tre ligger mot tre.

Fukt i kjelleren

Ser du saltutslag, puss som flasser, muggvekst eller råtesopp på kjellervegg eller mur, er også det typiske kjennetegn på at det kommer vann inn. Det kan være at utvendig drenering ikke fungerer godt nok eller at påkjenningene utvendig fra overflatevann og takvann er store, og må ledes bort.

Bor du i huset selv sørger du selv for jevnlig vedlikehold og følger med på eventuelle forandringer, og får dem sjekket. Skal du kjøpe ny bolig, kan det være lurt å ta med seg egen fuktmåler på visning. Disse koster fra 99 kroner og oppover i altmuligbutikkene.

Bruk tid på badet

Å ha med en fagmann på visning er alltid en fordel. Som kjøper har du undersøkelsesplikt. Les tilstandsrapporten på forhånd, og sjekk områdene som har fått nedsatt karakter.

I tillegg til kjelleren, bør du bruke tid på badet; det er et av rommene i huset som er dyrest å renovere. I tillegg til klimaendringer, som gir mer nedbør, trenger det også mer fuktighet enn før inn i bygningskonstruksjonen innenfra, fra bad, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. Hvordan fungerer ventilasjon fra bad, toalett og kjøkken, egentlig?

En kikk nedi sluket gir en tydelig pekepinn på hvor gammelt badet er. Finner du en jernsluk, har badet nådd slutten av sin levetid. Sjekk nye bad nesten like nøye. Er det bygget etter gjeldende våtromsnorm? Er det sprekker i fuger eller skjøter? Er fallet riktig?

Den enkleste måten å sjekke om vannet renner slik det skal, er å slå på dusjen. Det er lov på visning! Du kan også bruker vateret på smarttelefonen din, eller ha med 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost