Unngå å bli fartsblind i budrunden

Unngå å bli fartsblind i budrunden

Våren er en travel periode i boligmarkedet. Hva bør du tenke på før du klasker millioner på bordet for et nytt husvære?
Vi nærmer oss høysesongen for boligkjøp og -salg. Det er lett å bli hodestups forelsket i et hus eller en leilighet når man er på visning. Hvem har vel ikke sittet med et prospekt i hånden etter visning og innredet hele boligen i hodet allerede lenge før budrunden har startet. 

Utfordringen ved slike stormforelskelser er at budrunden lett kan sprenge alle grenser. Tall fra Eiendomsmegler Vest viser at i februar i år gikk det 21 dager fra en bolig ble lagt ut for salg i Bergen til den var solgt. Det er betydelig lavere enn i Stavanger der et boligsalg i snitt tar 69 dager og det er også lavere enn landsgjennomsnittet som er 38 dager. 

Det betyr at boligobjekter og budrunder går relativt kjapt, og vitner om et marked med grei balanse mellom tilbydere og de som leter etter ny bolig.

Følg budrunden live her!

Boligkjøp bør ikke være resultatet av en forbigående forelskelse 

Å kjøpe bolig er en stor investering. Det er også en investering man skal leve med i mange år, så den bør ikke være et resultat av en forbigående forelskelse. 

Tenk over om du skal bo i denne boligen i lenger tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år? Er boligen stor nok med tanke på at dere ønsker å bli flere på sikt? Hvordan er det med nærmiljøet og muligheten for å flytte til noe større i samme området en gang i fremtiden?

Finn ut hvor mye du kan kjøpe for

Det første du må gjøre når du skal aktivt søker ny bolig er å finne ut hvor mye du kan kjøpe for. Ha et møte med banken og søk om et finansieringsbevis. Hvor mye du til syvende og sist kommer til å få låne av banken beror på din betjeningsevne, sikkerheten du stiller og ikke minst din betalingsvilje. Ønsker du fremdeles å ha litt fleksibilitet i hverdagen og mulighet for å reise – ja da må låneforpliktelsene dine reflektere det.

Søk om finansieringbevis til Sparebanken Vest

Spør banken om et finansieringsbevis

Fordelen ved å ha et finansieringsbevis klart før du du legger inn et bud på en bolig er at du vet hvor langt du kan gå, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha, og hvor mye lånet vil koste. Et finansieringsbevis fra Sparebanken Vest er gyldig i tre måneder og kan fornyes etter det.

Begynn budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt

Det mest krevende i en budrunde er å holde seg til det maksbeløpet man har bestemt seg for å by for boligen. Det er greit å begynne budrunden litt lavere enn maksbeløpet ditt, så du har noe å høyne med. Dog er det lett for å bli litt revet med når motbud tikker inn, og mange opplever en budrunde som en ganske nervepirrende situasjon. For å unngå å strekke strikken kan forhåpentligvis finansieringsbeviset være en god rettesnor. Men husk:

Ikke vis finansieringsbeviset til megler, be heller megler ringe banken for bekreftelse på finansiering. Du vil ikke at megler skal vite hvor mye du har å gå på.

Lykke til i budrunden!

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost