Vær klar til grillsesongen

Vær klar til grillsesongen

Norsk sommer lukter ofte deilig grillmat! Og noen ganger skikkelig svidd.

Hvert år er uforsiktig bruk av grill og ild årsak til både gressbrann, skogbrann og husbrann. Med noen enkle forholdsregler kunne de fleste brannene vært unngått.

Selv her på Vestlandet gikk brannalarmen da sommeren nettopp var på snarvisitt. I løpet av en uke brant det både på Sotra, i Fana og i Sandnes, og Meteorologisk institutt gikk ut med varsler om både gressbrann-, lyng- og skogbrannfare.

Når vind, sol, og temperaturforhold gjør det knusktørt i naturen, skal det ikke store gnisten til før det tar fyr i vegetasjonen. Med vinddraget vi oftest har her vest, er det stor fare for spredning når det først brenner.

Bruk vann på grillfavoritt

Vi er glade i engangsgrillen her til lands, den er kjapp og grei i bruk, men ikke fullt så grei å slukke. Det tar lang tid!
Vi anbefaler at du bruker godt med vann til å kjøle og slukke. Bruker du ikke nok, vil vannet fordampe. Selv glør inni vått brensel kan tenne på nytt. Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Er du på tur, er det lurt å ha med en stor flaske vann.

Riktig avstand

I Frende ser vi ofte at uvettig grilling og uforsvarlig håndtering av grill og aske etter bruk er årsak til brann. Grilling for tett på husvegg, grillaske i søppelspannet og engangsgrill i stuen er blant andre brannårsaker vi har registrert.

Uansett om du griller i hagen, i en park eller på stranden, må du ikke sette grillen på noe som kan ta fyr. Verken inne eller ute. Sett den på grus, sand eller stein, ikke på planker eller gress. Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden.

Til terrassen kan det være lurt å skaffe en steinhelle eller en gulvbeskytter.

Rekker asken å bli kald?

Ifølge Landbrukets Brannkomite viser forsøk at en liten kulegrill med grillbriketter kan være varm i mellom 7 og 10 timer dersom den ikke slokkes. Også engangsgrillene blir svært varme på undersiden, og vil kunne antenne eller skade underlaget.Asken må være kald før den eller grillen kastes!

Generelt kan vi si at for mye alkohol og grilling, eller annen bruk av ild, ikke hører sammen. Ha alltid grillen under oppsyn så lenge den er varm, og la aldri barn eller kjæledyr leke eller være alene, i nærheten av en tent grill. Ha førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig, for sikkerhets skyld.

Bålforbudet gjelder nå

Også sigarettsneiper, lek med lighter og uforsiktig omgang med bål er kjente årsaker i brannskadestatistikken. Husk at det er generelt forbud mot å gjøre opp ild nærheten av skog og ut mark mellom 15. april og 15. september.

Brenner du bål, skal ikke bålet være større enn at du har kontroll på det, og kan slokke ved behov.

Sjekk dette før du bruker gassgrill:

  • Pass på at blussene er stengt før du åpner for gasstilførselen på beholderen
  • Tenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet
  • Steng gassbluss og flaskeventilen når grillingen er over
  • Sjekk slangene jevnlig for sprekker og lekkasjer
  • Steng gasstilførselen og flytt gassflasken hvis du kjenner gasslukt og mistenker lekkasje

Kilde: Brannvernforeningen

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost