Høst = oppussingstid

Høst = oppussingstid?

Ja, vi elsker oppussing! Men har lommeboken din råd til det? Og hvordan bør du finansiere nytt bad?

Nordmenn eier ofte boligene sine, bryr seg om dem og tilbringer mye tid i dem. Dette kombinert med god økonomi har ført til at vi antakelig er det folkeslaget i Europa som pusser mest opp hjemmene våre.

I fjor brukte visstnok nordmenn 70 milliarder på oppussing, og ifølge Finans Norge sitt ferske Forventningsbarometer må vi tilbake til 2011 til å se en tilsvarende villighet til å bruke ekstrapenger på oppussing.

Oppussing er for mange av oss et evigvarende prosjekt. Enten er man akkurat ferdig eller så har man noe stort eller smått på gang. Men vi pusser opp mest når vi flytter og de første årene i ny bolig.

Dyrt med oppussing

Den største utfordringen når man kjøper en bolig og gyver løs på oppussingsobjektet er kombinasjonen dårlig økonomi og manglende kunnskap. Folk kjøper boliger nesten over evne, gjerne noe de så vidt har råd til, og glemmer at det koster å pusse opp. I tillegg skorter det ofte på kunnskapene.

Begynn med å sette deg opp en ønskeliste, prioriter og husk at alt må ikke gjøres på en og samme tid.

Et malerstrøk eller to er ikke det som velter økonomien, mens nytt bad eller nytt kjøkken fort kan svi i lommeboken. Min anbefaling når du skal starte på et oppussingsprosjekt i boligen, for eksempel nytt bad, er å lage et realistisk og detaljert budsjett.

Øke boliglånet

Deretter må du se om du faktisk har råd til å pusse opp badet. Den beste løsningen for å få det til kan være å øke ditt eksisterende boliglån. Begynn for all del ikke å ta opp ulike dyre smålån eller forbrukslån. Det kan bli ubehagelig dyrt.

Har du Flexilån, et lån med en øvre total låneramme, kan du enkelt trekke opp lånet i nettbanken din innenfor rammen. Slik kan du være din egen banksjef.

Dersom du har et ordinært boliglån kan du søke om økt boliglån direkte på bankens hjemmeside. Hvorvidt du får innvilget mer i lån beror på de samme reglene som gjelder for boliglån generelt, du får maks fem ganger inntekt i lån og belånings-graden må være innenfor grensen på 85 prosent av boligens verdi.

Når finansieringen er i orden og du innhenter anbud fra leverandører, må du sjekke nøye hva som faktisk inkluderes i anbudet. Ikke ta nødvendigvis det billigste alternativet. En klassisk felle er å ende opp med langt dyrere baderom enn først antatt, fordi en rekke ting var utelatt i det billigste anbudet. Vær også realist med hva du kan gjøre selv, og hva fagfolk må gjøre. Og hva med å dele på verktøyet med naboen?

Og husk. Oppussing kan tære på. Minn deg selv derfor på at å pusse opp hele eller deler av boligen kan være en rimelig måte å få både verdistigning og skape et triveligere hjem. Litt mer ditt.


Lykke til!

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost