Slik unngår du løsøre-konfliktene

Hvem eier egentlig hva ved boligovertagelse? Vi gir deg full oversikt, enten du kjøper eller selger.

Løsøre kan fort bli en kime til konflikt i kjøpssituasjonen. Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendom Norge og Eiendomsadvokatenes servicekontor har derfor utarbeidet standardliste over hva som skal være igjen om ikke annet er avtalt.

 

Men husk, selv om listen er satt som en standard har partene i utgangspunktet full frihet til å avtale hva som skal følge med eiendommen ved salg.

 

Ingen regel uten unntak

 

Megler i Eiendomsmegler Vest, Therese S. Pettersen, er opptatt av at løsøre-avtalene i boligsalget skal være ryddige, og at eventuelle unntak fra standardlisten for løsøre skal være tydelig på plass i prospektet.

 

-Ingen regler uten unntak. Det er alltid bedre å skrive for mye enn for lite når du fører opp unntakene på det som ikke skal følge med. Er du usikker, så skriv at det ikke følger leiligheten, råder hun.

 

Det vanligste tvilstilfellene

 

Pettersen har gjennom sine år som megler erfart både at kjøper blir skuffet over at et løsøre ikke ble igjen, og selgere som tror de kan ta med seg løsøre de ikke har rett på å ta med.

 

Hun forteller at hvitevarer er en klassisk løsøre-konflikt. Standarden er nemlig at «hvitevarer på kjøkkenet følger med».

 

-Men, mange ønsker å selge boligen med bare integrerte hvitevarer. Vil du ha med deg kjøleskapet videre, presiser dette for eiendomsmegleren din, slik at dette blir ført opp som unntak, forteller hun, og fortsetter:

-Husk at vaskemaskin og tørketrommel normalt sett ikke følger med. Men, står disse plassert på kjøkkenet så følger de plutselig med likevel. Da faller de nemlig innenfor kategorien ”hvitevarer på kjøkkenet”, forteller hun.

 

Skap og behag

 

Garderobe og oppbevaring kan også gi hodebry for selger og kjøper.

 

-Garderobeskap i gangen og soverom skal følge med. Det skal stå i prospektet om de ikke følger med i handelen. Når det gjelder innmaten i skapene, som hyllesystemer og kurvhyller så er det ingen fast regel. Jeg råder alltid derfor mine kunder til å føre opp disse som unntak om de ønsker å ha dette med, sier hun.

 

-Kommoder, skatoller og bokhyller regnes vanligvis som løsøre, og skal normalt ikke følge med. Pettersen råder likevel selger å skrive opp dette om man er i tvil om de kan regnes som fastmontert eller ikke.

 

-Vi ser også at mange har de populære designer-knaggene Dots i gangen. Her forventer ofte selgeren at disse ikke følger med, mens kjøper gjør det motsatte.  Disse bør føres opp som unntak på hva som ikke følger med, sier hun.

 

-Noen syr liftgardin i dyre stoffer, og ønsker å ta disse med i nytt hjem. Liftgardin følger med om ikke annet er spesifisert, så her må megler være våken og informere selgeren, sier hun.

 

Lamper uten kamper

 

Hun mener de fleste nå er innforstått med at TVer, også vegghengte ikke følger med. Det samme gjelder rutere.

 

-Lamper kan det fort bli uenighet om. Her gjelder egentlig en enkel regel: Alt som henger i krok kan tas med, sier hun.

 

Husk brannutstyr

 

Brannalarmer og brannslukkingsapparat skal følge med eiendommen. Dette er påbudt.

 

-Der det er påbudt med brannstige og branntau må dette også være på plass. Om det ikke er der fra før kan den nye eieren kreve at den gamle eieren fikser dette, sier hun.

 

 

Et blikk for å unngå konflikt

 

Pettersen pleier å se over eiendommene hun selger med overvåket blikk for potensielle løsørekonflikter.

 

-En megler som går på befaring må være våken, og kjenne igjen tvilstilfellene. Vi i Eiendomsmegler Vest har stort fokus på dette. Vi kan reglene og har øynene med oss, sier Pettersen.

 

Hun har laget noen gode råd til både kjøper og selger, slik at avklaringene blir tydeligere og boligsalget hyggeligere.

 

Råd til selger:

 

 • Vær føre var. Selger må ta seg en grundig runde i huset og spørre seg selv: “Er det noe her jeg vil ta med, men som er i grenseland?”. Spør megler om du er usikker.
 •  Skriv ned alle usikkerhetsmomentene. Skriv heller for mye, og få alle unntakene med i prospektet.
 •  Om du ønsker at et løsøre skal stå igjen som ikke normalt følger med, så fører du opp disse også. 

 

Råd til kjøper:

 • Se over listen og se over salgsoppgaven. Om ikke annet er spesifisert i salgsoppgaven skal du beholde det som står i standardlisten under. Se nøye over diverse-feltet i prospektet, der står ofte unntakene.
 • Ikke la deg blende av skjønnheten i stylingen og interiøret i leiligheten ved kjøp. For der er det gjerne elementer du tror kan følge med som ikke gjør det.
 • Spør på visning om du er i tvil om hva som følger med av løsøre i boligen. Avklar dette før du legger inn bud.
 • Se over at alt du har rett på er på plass ved overtagelse.

 

Løsøre og tilbehør ved kjøp av bolig:

 • Hvitevarer på kjøkkenet følger med. Løse småapparater medfølger ikke.
 • Heldekningstepper, uansett festemåte 
 • Varmekilder, ovner, kaminer, peiser, varmepumper og panelovner, uansett festemåte følger med. Frittstående biopeiser og varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom ikke har vegg- eller fastmonterte varmekilder ved visning følger dette heller ikke med.  
 • TV, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeordning samt musikkanlegg følger ikke med  
 • Baderomsinnredning: badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere, herunder håndklevarmere samt baderomsinnredning med   overskap
 • Speilfliser, uansett festemåte  
 • Garderobeskap, selv om disse er løse, samt fastmonterte hyller og knagger  
 • Kjøkkeninnredning medfølger. Dette gjelder også overskap, åpne hyller og eventuell kjøkkenøy.  
 • Markiser, persienner og annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner  
 • Avtrekksvifter av alle slag, og fastmonterte aircondition-anlegg.  
 • Sentralstøvsuger medfølger med komplett anlegg, herunder slange  
 • Lyskilder: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med.  
 • Boligalarm der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper  
 • Utvendige søppelkasser og eventuelt holder/hus til disse  
 • Postkasse  
 • Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende  
 • Flaggstang og fastmontert tørkestativ, samt andre faste utearrangementer som badestamp, lekestue, utepeis og lignende.  
 • Olje- og parafinfat: eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato.  
 • Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis    
 • Brannstige, branntau, feiestige og lignende der dette er påbudt  
 • Brannslukkingsapparat, brannslange og røykvarsler der dette er påbudt. Det er hjemmelshavers og brukers plikt til å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

 

Liste hentet fra Nef.no

 

Fakta om megleren

Therese S. Pettersen har jobbet i Eiendomsmegler Vest siden 1999. Hun legger vekt på gode forberedelser og gir individuell rådgivning til sine kunder. Ethvert boligsalg vil få skreddersydd egen strategi og salgsplan som sikrer at boligen blir synlig for de rette kjøperne.

 

I markedsføring av boligen og på visning skal interessenter få presentert kvaliteter med boligen og viktig informasjon om nabolaget, nærhet til barnehage, skole, fritidstilbud, infrastruktur og solforhold. Hun kan det meste om ditt nabolag.

 

Megler og salgsleder i Eiendomsmegler Vest, Therese S. Pettersen.

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost