-Boligselger bør benytte sjansen til god synlighet i markedet nå

–For selger kan faktisk desember være et godt tidspunkt for å få god synlighet i markedet, sier eiendomsmegler Ida Garnes i Eiendomsmegler Vest. Hun fraråder en «vente og se»-strategi.

– Gjennom høsten i år har det blitt lagt flere boliger for salg enn hva markedet har absorbert. Vi vil nok se en del av boligene som ikke ble solgt i høst blir relansert i januar, og i tillegg til en del nye boliger. Når vi vet at prisen justeres av tilbud-etterspørsel, ser jeg ingen grunn til at man ikke kan oppnå vel så gode priser i desember 2017, som i januar 2018. De som legger ut boligen sin for salg nå får god synlighet i markedet.

Hva er det kjøper bør legge vekt på i dagens situasjon?

– For de som er på boligjakt nå, så er det mulig å gjøre gode kjøp. Mange er avventende i dagens marked, så hvis du har mulighet til å by tett opptil prisantydning er sjansen stor for at du slipper unna budrunder. 

– Hva er dine råd til de som skal selge?

For selgere er det viktigere enn noen gang å sørge for en så god presentasjon av boligen som mulig. Det krever ofte at det må males et strøk, ryddes en hel del osv. Lytt etter rådene som megleren din gir deg, og ha tålmodighet.

Historisk lav rente i Norge

Eiendomsmegler Ida Garnes tror at den historisk lave renten i Norge, kombinert med at resten av den norske økonomien er i positiv utvikling, gir grunn til å forvente stabil og sunn utvikling i boligprisene i årene som kommer. 

Sverre Gjessing, administrerende direktør Eiendomsmegler Vest, har dette å si om utviklingen i boligmarkedet nå på senhøsten:

-Eiendomsmegler Vest har hittil i år høyere omsetning enn i hele 2016 og vi har økt våre markedsandeler i Bergen og Hordaland med 2% i forhold til fjoråret.

I Hordaland ble det solgt omtrent like mange boliger som i fjor, 679 i november 2017 mot 690 i november 2016. Omsetningstiden økte fra 35 dager i 2016 til 47 dager i november 2017. I Bergen ble det solgt to boliger mer i november år enn i fjor, mens omsetningstiden økte med 12 dager, og det tar nå 34 dager i snitt å selge boligen landets nest største by.

Prisene i Bergen hadde en negativ endring på -1,3% for november, mens prisendringene i Bergen hittil i år er på -3,7%.

Jevnt salg

– Tiden det tar å selge bolig i Rogaland har gått ned fra 82 dager i 2016 til 75 dager hittil i år, og det er god aktivitet i markedet. Det ble er det faktisk solgt noen hundre boliger mer i 2017 enn det var i 2016, så det er jo positivt. Snittprisen for det som blir solgt er også høyere enn fjoråret.

I Stavanger var prisnedgangen for november på -0,5%. Denne prisutviklingen er som forventet for salgsleder Andreas Anda Dalmar i Eiendomsmegler Vest, Stavanger.

-0,5% ned samsvarer godt med hvordan vi opplever markedet. Det er store lokale forskjeller på omløpshastighet i regionen, og det tar jevnt over ganske lang tid å selge. Allikevel selger vi boliger omtrent hver dag, så markedet er i så måte velfungerende.

– At det tar relativt lang tid å selge skyldes i hovedsak at boligkjøperne har anledning til å være kresne og bruke god tid på å bestemme seg, noe vi anser som en positiv ting. Dette krever imidlertid betydelig mer av oss som eiendomsmeglere, både med tanke på kunnskap om eiendommene vi har for salg, og erfaring med skikkelig megling mellom partene.

 

 

Fra venstre: Adm. dir. Sverre Gjessing, salgsleder i Bergen sentrum Ida Garnes og salgsleder i Stavanger Andreas Dalmar i Eiendomsmegler Vest.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost