Det bygges flere hytter enn eneboliger

I 2017 ble det satt i gang bygging av flere hytter enn eneboliger i Norge. 7488 hytter ble påbegynt i fjor. Antallet påbegynte eneboliger var 7378.

 

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret har flere forklaringer:

 

- Urbanisering og fortetting gjør at stadig flere nordmenn bor i leilighet. Det bygges færre eneboliger. Men nordmenn ønsker plass rundt seg. Derfor skaffer mange seg hytte. Hytteinteressen har også å gjøre med demografi. Det blir flere personer i alderskategorien 40 +, og det er først og fremst i denne gruppen vi finner hyttekjøperne. Gode økonomiske tider er også en faktor, sier Øye.

 

Både tallene for igangsetting av hytter og eneboliger falt noe i fjor. Men trenden de siste årene er klar: Det bygges flere hytter, mens tallet på nye eneboliger faller. Byggingen av hytter i 2017 var mer enn 60 prosent høyere enn i 2000. Boligbyggingen var ca. 25 prosent lavere.

 

Den store interessen gjenspeiles også i økende omsetning i bruktmarkedet. I 2017 ble det omsatt ca. 11 000 brukte hytter. Den sees i prisene, som steg med ca. 8 prosent i fjor.

 

- I de populære hytteområdene er det få hytter til salgs. Gjennomsnittlig salgstid er gått ned det siste året. I et populært nærområde for bergenserne, Kvamskogen, selges hytter stort sett raskt nå, sier regiondirektør Magne Storheim i Eiendomsmegler Vest.

 

- Utfordringen er at det er bygget lite de siste årene og at det er for få hytter i bruktmarkedet. Det driver opp prisene, sier eiendomsmegler Jannike S. Herleiksplass. Hun arbeider i Eiendomsmegler Vests datterselskap Herland Eiendom på Geilo. Kontoret, som ligger i landets tredje største hyttekommune, Hol, omsatte 107 nye og brukte hytter i 2017, mot 84 året før.

 

- Tidligere var det ofte én eller to interessenter som la inn bud når en fritidsbolig ble lagt ut for salg. Nå opplever vi stadig hyppigere budrunder der mange er med og byr og prisene går ofte over prisantydning, sier geilomegleren Herleiksplass.

 

Hyttemarkedet er langt fra mettet. 83.000 husholdninger planlegger å kjøpe hytte i løpet av tre år, går det frem av Prognosesenterets undersøkelser. Men Bjørn-Erik Øye tror likevel ikke på noen priseksplosjon fremover.

 

- Det er omkring 90 000 mer eller mindre ferdigregulerte hyttetomter i landet. Og en stor andel av de syv tusen nye hyttene som reises hvert år bygges av små, lokale aktører som klarer å tilpasse seg til etterspørselen, sier han. 

 

Den store interessen for å skaffe seg hytte består selv om målingene viser at lysten på feriested i utlandet nå er like stor som interessen for hjemlandet. Utenlandsinteressen varierer imidlertid fra år til år, bl.a. ut fra svingende valutakurser og uroligheter.

 

- Når det gjelder utenlandsbolig er det en lengre vei mellom drøm og virkelighet. For de fleste er nok den norske hyttedrømmen enklere å realisere, sier han.

 

Også i 2010 var hyttebyggingen høyere enn eneboligbyggingen.

Det er tall for «igangsetting» som brukes som offisielle tall for boligbygging.

 

 

 

.

 

 

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost