Administrerende direktør Veslemøy Tvedt Fredriksen presenterte resultatene fra en undersøkelse om hvor bergenserene ønsker å bo.

Hvordan skape et bedre Bergen?

Politikerne må tilrettelegge for boliger i sentrum og næringslokaler bør få sin egen dating app. Bergenskonferansen 2019 fokuserte på muligheter heller enn utfordringer for byen.

Hva vil vi med Bergen? Hvordan skal vi bo, arbeide og reise de neste årene? Bergenskonferansen samlet nær 400 personer fra næringsliv, idrett, media og politikk for å se fremover og kanskje komme litt nærmere svaret på spørsmålet: Hva vil vi med Bergen? Dagen ble sparket i gang med presentasjon om hvor bergenserne ønsker å bo, av Veslemøy Tvedt Fredriksen, administrerende direktør i Eiendomsmegler Vest. Hun la frem en fersk undersøkelse fra Respons Analyse, som på vegne av meglerselskapet har spurt 600 personer i Bergen og omegn om hvilke boligpreferanser de har. 

Tilgang til service- og aktivitetstilbud

- Det enkle svaret er at bergenseren selvfølgelig vil bo i Bergen. Men da må politikere, næringsliv og utbyggere legge til rette for det, sier Veslemøy Tvedt Fredriksen.
Hun peker på at unge ønsker å bo i leilighet, mens familiene ønsker enebolig med bedre plass. Undersøkelsen viser at de fleste unge kjøper i bydelene Årstad, Laksevåg og Loddefjord. Familiene bor i Åsane, Fyllingsdalen og Fana.
- De siste årene har nærhet til servicetilbud, aktivitetstilbud og friluftsområder blitt viktigere. Derfor må vi ha dette med i planleggingen av boligområder. Kort sagt vil bergenseren bo der det får den boligtypen de ønsker og nærhet til de tilbudene som er viktige for dem, sier Tvedt Fredriksen.

I sin presentasjon kom direktøren også med noen oppfordringer til kommunen, politikerne og næringslivet på hvordan de kan nå målet om gode bydeler og et levende sentrum.
- Utbyggingsprosjektene må planlegges med en helhetlig tankegang. De må tenke transport, service- og aktivitetstilbud samtidig med boligbygging. De må bedre transportsystemene og trafikkflyten for at flere kan bosette seg utenfor sentrum i de boligtyper de faktisk ønsker seg, uten for lang reisetid. I tillegg må de bygge familieboliger med nok plass, til en overkommelig pris, også i sentrum og sentrumsnære områder.

Byrådslederen vil satse på Kokstad og Nygårdstangen 

Noen av de andre momentene som ble løftet under konferansen var spørsmålet om hva man skal gjøre med Bergen sentrum. Med mulighetene som åpner seg i fremtiden på Dokken samt fremtidig byarena og bybane til Fyllingsdalen og Åsane. Byrådsleder i Bergen, Harald Schjelderup, var invitert for å legge frem byrådets holdning til plassering av ny byarena. Han poengterte for de fremmøtte at prosjektet er et eksempel på offentlig og privat samarbeid på sitt beste. Selv om han understreket hvor krevende det er å finne en passende lokalisasjon for byarenaen, ønsket Schjelderup å fokusere på hvilken mulighet dette er for Bergen. Av de seks forslagene som kom inn til byrådet om hvor arenaen bør ligge, pekte byrådslederen på to lokalisasjoner under konferansen: Kokstad og Bygarasjen/Nygårdstangen.

 Ønsker dating app for næringslokaler

Et av konferansens mest spennende forslag kom fra Agnes Tvinnereim i Bærekraftig liv og Andreas Waage Nilsen i Myldring. De mente under foredraget Liv i gatene: Hvordan fyller vi opp tomme sentrumslokaler? at det som mangler er en dating app som Tinder for næringseiendom. De ønsker å lansere en plattform for dem som drømmer om noe. Med en slik løsning vil det, ifølge dem, bli lettere å matche de som trenger lokaler, med de som eier aktuelle lokaler. Målet til Tvinnereim og Waage Nilsen er å matche «rom som oppfyller drømmer, med drømmer som fyller rom» og på den måten fylle tomme sentrumslokaler med liv og nytte.

 Bergen vokser mer enn omegnskommunene

For første gang på flere år har Bergen nå en større folketallsvekst enn kommunene rundt. Likevel, skal man tro Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes og Os-ordfører Terje Søviknes, er det snakk om kort tid før omegnskommunene vokser raskere enn Bergen igjen. Terje Søviknes slo fast i sitt innlegg at Os har doblet innbyggertallet de siste 20 årene og at de har som mål å doble det også de neste 20. – Vi blir 40 000 innbyggere innen 2040, sa Søviknes. Lindås-ordfører Aarhus Byrknes på sin side, kunne betrygge salen om at også Lindås har ambisjoner om vekst, og spesielt i Knarvik-området forventer Lindås stor vekst i årene som kommer.

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost