Ikke la drømmeboligen gå fra deg fordi du ikke var forberedt.

Skal du kjøpe bolig? Slik forbereder du deg

Hva er det første du bør gjøre når du planlegger boligkjøp? Her er Eiendomsmegler Vest og Sparebanken Vest sine 10 råd til boligkjøpere.

Ikke la drømmeboligen gå fra deg fordi du ikke var forberedt. Svært ofte opplever banken at folk er seint ute med å ordne nødvendig dokumentasjon på finansiering og e-takst.

– Det handler om å posisjonere seg. Når drømmeboligen er klar for salg, da må også du være klar for å slå til, sier Trond Lorentzen, eiendomsmegler MNEF.

 

1. Få takst på din nåværende bolig

– Hvis du skal selge bolig og kjøpe ny bolig, er det fint å få en dokumentasjon (e-takst) på hva boligen du selger er verdt, råder Jan Tore Smith, banksjef i Sparebanken Vest. Våre eiendomsmeglere kan få laget en slik rapport.

Dersom du er førstegangskjøper eller allerede har solgt boligen din, hopper du til steg 2.

 

2. Hent inn informasjon om din inntekt

– Banken trenger skattemeldingen og de tre siste lønnsslippene dine. En av rammene vi må forholde oss til er at låntakere kun kan ha samlet gjeld på inntil 5 ganger årsinntekt, sier Smith.

 

3. Snakk med rådgivere i banken – helt gratis

–  Det aller første du bør gjøre når du vurderer å kjøpe ny bolig er å bestille time hos en rådgiver i banken. I møtet vil dere gjennomgå hele prosessen fra salg av bolig til kjøp av ny bolig og finansiering, forteller Smith.

Dokumentasjonen du har fremskaffet gjennomgås i samtale mellom deg og banken, og danner grunnlaget for bankens beregninger. Det er også mulig å fremskaffe denne informasjonen etter møte med banken. Jo fortere du finner informasjonen, jo mer tid sparer du!

 

4. Dialog om finansiering

–  I møtet setter vi opp budsjett som viser ulike scenarier. Denne samtalen er viktig. Det gjelder å finne et nivå som kunden er komfortabel med og det handler ikke om å strekke strikken for langt. Vi ser på situasjonen i mellomfinansieringsperioden der dere sitter med to boliger og den fremtidige varige situasjonen etter at gammel bolig er solgt, sier seniorrådgiver Mikael Gjørsvik.

Kunden må prioritere hva som er viktigst og unngå å havne i en situasjon der man har høyere boligkostnader enn hva privatøkonomien tillater.

–  Skal boligen mellomfinansieres? Hva er det forventede overskuddet av boligen som selges? Har du egenkapital? Dette er spørsmål du kan forvente deg.

 

5. Bør du selge før du kjøper nytt?

– Dersom du er tungt belånt på nåværende bolig bør du tenke på å selge boligen først fordi du vet aldri helt hva sluttprisen på boligen blir. Små svingninger kan gjøre store utslag, sier eiendomsmegler Lorentzen.

Det er lurt å luke vekk så mye usikkerhet som mulig, slik at du ikke får noen overraskelser i andre enden.

– Hvis du kan selge først, vet du hvor mye du har å rutte med. I praksis ønsker de færreste å selge før de kjøper nytt. Banken aksepterer at kunder kjøper før de selger, men vi fraråder det fordi regnestykket er usikkert, sier Gjørsvik.

Skal du selge bolig i Bergen i sentrale strøk er det som oftest ikke noe problem. Men er det en bolig på landet kan det være større utfordringer. Ved kjøp før salg legger banken inn en sikkerhetsmargin på 5 prosent på antatt verdi på boligen som skal selges. Dette gjøres for å unngå at et for høyt beløp mellomfinansieres.

 

6. Hvor vil du bo?

Nå som du vet hvilke rammer du har for å kjøpe bolig, er det fint om du på forhånd gjør deg opp noen tanker om hvilken bolig du ønsker deg.

Tenk gjennom følgende spørsmål:

 • Hvor vil jeg bo? (I hvilket område?)
 • Har vi preferanser om boligtype?
 • Hvilken størrelse?
 • Hva er ditt behov?
 • Hvor mange soverom?
 • Er nærhet til offentlig kommunikasjon viktig?
 • Har du bil? 
 • Garasje?
 • Avstand til skoler, barnehage, butikk?
 • Avstand til arbeidsplass? Reisetid? Trafikk?
 • Trygge omgivelser?
 • Vil du ha en bolig du kan flytte rett inn i eller et oppussingsobjekt?
 • Hvilket tidsperspektiv har du på boligen – vi du bo lenge og bli gammel her? Er dette en midlertidig fase?

– Det er viktig å avklare dette tidlig. Noen kompromisser må du selvsagt gjøre. Rangér hva som er viktigst for deg/dere av disse kriteriene. Jo mer spesifikk du er på kravene, jo lengre tid vil det ta å finne den rette boligen, påpeker Lorentzen.

 

7. Les gjennom alle rapporter og lag en liste med spørsmål til visning

Før du kommer på visning er det viktig at du har gjort leksene dine. Les gjennom prospektet, egenerklæringen og tilstandsrapport på nett.

–Hva skriver takstmannen og selger i sin egenerklæring?  Da har du et godt grunnlag til spørsmål som du kan spørre megler om på visning, råder eiendomsmegleren.

Det er ingen spørsmål som er dumme.

– Altfor få stiller spørsmål når de er på visning. Svært ofte bruker folk fem minutter på en visning og byr uten å stille et eneste spørsmål om boligen. Nå har jeg vært megler i 33 år og det forundrer meg like stort hver gang, forteller Lorentzen.

 Mange leser ikke salgsoppgavene godt nok, ifølge megleren.

– Det er veldig dumt. Noen bruker lengre tid på å kjøpe en bukse eller en bruktbil, påpeker han.

 

8. Dette bør du se etter på visning

Det er mange som henger seg opp i detaljer som tapet og farger, ifølge megler. Det du imidlertid bør være nysgjerrig på er mangler/feil som er dyre å reparere.

– Se nøye etter. Det største problemet med boliger har ofte med fukt å gjøre. Det er ofte der de store problemene og utgiftene ligger. Husk at det er lov å åpne kjøkkenskap for å se etter rør, oppfordrer Lorentzen.

 Sjekkliste på visning:

 • Sjekk det elektriske anlegget – er det nytt eller gammelt?
 • Hvordan er tilstanden på bad og kjøkken?
 • Hvordan er røropplegget?
 • Vinduene – er de nye eller gamle?
 • Hvordan er taket?
 • Er det drenering rundt grunnmuren?

  Sjekkliste for deg som vil kjøpe leilighet, sjekk også:
 •  Kommer det kostnader som vil påvirke husleien min?
 • Hva inkluderer husleien? TV? Internett? Bredbånd?
 • Rolleavklaring – hvem har ansvar for vedlikehold?

Boligen selges «som den er». Avklar derfor viktige ting før/under visning.

 

9. Ta med fagfolk på visning

– Kjenner du en elektriker, rørlegger eller tømrer? Det er flott om du tar med fagfolk på visning. Da kan de gi deg en pekepinn på hva eventuelle mangler eller feil vil koste deg, forklarer eiendomsmegleren.

Dette gjelder spesielt hvis du vurderer å kjøpe et oppussingsobjekt. Ekspertene kan si noe om hva du kan gjøre selv og hva som bør gjøres av fagfolk. De kan ofte hjelpe deg med å stille de rette spørsmålene.

 

10. Gå på flere visninger og sonder markedet

Du gjør klokt i å følge med på boligsalget i de områdene du kunne tenke deg å bo.

– Hvor langt strekker pengene mine i det området hvor jeg ønsker å bo? Sett deg inn i prisene og les salgsstatistikkene på Finn. Snittpriser. Vær aktiv på Finn, registrer deg som en potensiell kjøper på Finn.no eller hos meglerselskaper, råder Trond Lorentzen.

Han vil oppfordre boligkjøpere til å gå på visninger og se hva man faktisk får for pengene. Gjør deg opp noen tanker om hva du synes er et godt kjøp og et dårlig kjøp.

– Husk å sette grenser. Hva kan du være villig for å betale for en bolig. Hva er taket ditt? understreker Lorentzen.

Fra venstre: Eiendomsmegler Trond Lorentzen i Eiendomsmegler Vest, seniorrådgiver Mikael Gjørsvik og banksjef Jan-Tore Smith i Sparebanken Vest

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost