Adm. dir i Eiendomsmegler Vest, Veslemøy Tvedt Fredriksen, ser lyst på høsten.

Sterkt boligmarked

Den ferske boligprisstatistikken viser en uvanlig prisstigning i september, og det er salgsmessig den sterkeste september på mange år.

I september leverte vi vår beste salgsmåned i historien, forteller adm. dir. Veslemøy Tvedt Fredriksen i Eiendomsmegler Vest.

Samtlige av kontorene våre fra Volda i nord til Jæren i sør har høy aktivitet. I tillegg har salget av nybygg våknet skikkelig til liv. På vårt siste prosjekt, Kråkehaugen på Fantoft, solgte vi 31 av 55 på første salgsdag.

 

Et annerledes år

2020 har på mange måter vært et annerledes år, også når det gjelder boligmarkedet. Når det skjer uvanlige ting som dette kan det være fornuftig å se det hele i et litt lengre perspektiv. For eksempel at boligmarkedet på Vestlandet har vært preget av en beskjeden og jevn prisstigning de siste årene.

I Bergen og omegn ble det solgt 40% flere boliger i september i år sammenlignet med fjoråret. I tillegg har omsetningstiden gått ned, noe som er en grei indikator på et velfungerende marked. Prisene steg her med 0,6 % korrigert for sesongvariasjoner.

Bergen er også en av de beste byene å komme inn på boligmarkedet i, det viser Eiendom Norge og Eiendomsverdis siste «sykepleierindeks»*. Med et boligbudsjett på litt over 3 mill. kan du kjøpe ca. 34,2 % av boligene som ble solgt 1 halvår, mot bare ca. 3% i Oslo.

 

STORE FORSKJELLER: Sykepleierindeksen sier noe om hvor mange boliger en sykepleier kan kjøpe, og her den siste indeksen som er utarbeidet av Eiendomsverdi. 

 

Bedring i Stavanger

I Stavanger kan en sykepleier i dag kjøpe 33,8% av boligene, og det er en helt annen situasjon enn om vi bare går noen år tilbake. Det viser sykepleierindeksen fra 2005-2019.

I Stavanger og omegn er prisøkningen i september på 0,3 % sesongjustert. Her tar det i snitt 70 dager å omsette en bolig, mot et landssnitt på 48 dager. Det er det «gamle» varelageret som nå har blitt omsatt, som drar omsetningstiden opp. Det som legges ut nå, selges stort sett raskt, forteller Rune Ree, regionleder i sør hos Eiendomsmegler Vest.

-Den store forskjellen i denne regionen er antall solgte boliger, med 185 flere salg i september i år sammenlignet med fjoråret. Ree mener også at det nå er en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel.

POSITIV UTVIKLING: I Stavanger kan en sykepleier i dag kjøpe 33,8% av boligene mot 1% i 2013. 

 

Fremdeles god aktivitet

Aktiviteten avtar som regel litt utover høsten, men vi tror at boligåret 2020 blir sterkt totalt sett. Lave renter, det at folk orienterer seg mer mot hjem og fritidsbolig i Norge (koronaeffekt) samt at nordmenn flest ser noen lunde lyst på egen økonomi gjør at det selges og kjøpes mye nå.

Vårt råd er å kjøpe med et langsiktig perspektiv, gjør gode forberedelser og avklar på forhånd hvor langt du kan strekke deg i en budrunde. Vi ser at det er ganske mye å velge i nå, så man må ha litt is i magen hvis ikke drømmeboligen dukker opp på første forsøk.

Skal du selge? Kontakt en av våre dyktige meglere, vi har salgskontorer fra Volda i nord til Jæren i sør.

 

*Sykepleierindeksen er en beregning som gjøres av Eiendomsverdi i samarbeid med Eiendom Norge, og gir en «temperaturmåling» på boligmarkedet i ulike områder. Man tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig lønn for en sykepleier, tar utgangspunkt i et «singel husholdningsbudsjett» og ser på hvor mange av boligene som blir solgt denne personen har råd til.

 

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost