En kompostløsning for hele nabolaget

Snart må bergenserne begynne å sortere matavfallet sitt. Komposteringen er starten på en ny boss-revolusjon.

Av: Vibeke Koehler. Foto: Getty images

I Bergen blir ikke matavfallet sortert. I stedet ender det i restavfallet, til manges store fortvilelse. Men det finnes en alternativ løsning. Nå har bybonden i Bergen begynt å utvikle en kompostløsning for hele nabolaget.

– Private og lokale bedrifter skal kunne levere inn matavfallet i dette systemet og få ferdig jord tilbake. Vi har valgt å kalle det for en «kompostring», sier bybonde Ida Kleppe.

 

Finn en kompostløsning som passer deg

Landås er et nabolag med mange blokkleiligheter, og det er ikke alle som har plass til kompost hjemme. For noen kan det også virke komplisert å få selve komposten til å fungere.

Enkelthusstander kan også få til bokashikompost på kjøkkenbenken. Løsningen passer nok ikke alle, siden dette krever litt lagringsplass for jord i vinterhalvåret når det ikke kan graves ute.

Mens bergenserne venter på at BiR skal utvikle et system for innsamling av matavfall for hele byen, har et nytt prosjekt kommet langt i å finne ut hva som kan bli det første alternativet.

 

Dette er kompostringen

Kompostringen kjøper inn en komposteringsmaskin som setter fart i prosessene. Den er basert på temperaturkontroll, roterer matavfallet, og bruker 14-16 dager på komposteringsprosessen. På denne måten kan denne kompostringen ta imot matavfall fra mange husstander, og levere jord tilbake, i et tempo som fungerer.

— Det har vært en del å finne ut av for å få dette til å fungere. Vi har tenkt på hvordan vi skal unngå lukt og rotter, for det vil naturligvis ingen ha der de bor. Det er mange regler fra Mattilsynet om hvordan matavfall skal overholdes, men vi nærmer oss en god løsning, sier Kleppe.

Hun påpeker at systemet må være trygt og ryddig, og fungere i områder der folk bor tett.

Snart kan en testgruppe i nabolaget på Landås abonnere på kompostering. Da blir lokalt avfall omgjort til lokale ressurser.

– Vi unngår mye CO2-utslipp ved transport av avfall og ved kjøp av jord, samtidig som vi får brukt matavfallet til noe nyttig, avslutter bybonden.

 

Fordeler med kompostjord:

  • Kompostjord er næringsrik og gjør det enklere å lykkes med å dyrke.
  • Du unngår å bruke torvjord. Torv er et fantastisk karbonlager som må få ligge i fred, og er heller ikke spesielt næringsrik for planter.
  • Du slipper å bruke bil for å kjøpe jord, og sparer tid.
  • Den bygger opp jordsmonnet over tid.
  • Du bidrar til at matavfall ikke er avfall, men blir en ressurs.

 

(Kilde: bybonden i Bergen og AvfallNorge.no)

Snakk med oss - 915 05560

Åpent man-fre 08.30-16.00


Kundeservice

Stikk innom

Vi er her og tar gjerne en prat med deg.

Finn ditt kontor

Skriv til oss

Send oss en e-post.

Send epost