Hopp til hovedinnholdet
Myrkdalen-hytter-1040x350

Din lokale fritidsmegler

Kjøpe hytte? Dette bør du tenke på

Lange turer i fjellet, ski på beina, peiskos, stillhet - eller late sommerdager ved sjøen med fiske, bading og båtliv? Enten du drømmer om å eie fjellhytte eller sjøhytte, lønner det seg å ha et langsiktig perspektiv.

Det er en halv million hytter i Norge, og du må i snitt bla opp 1,9 millioner kroner for å bli hytteeier. Men bør du egentlig kjøpe hytte som investeringsobjekt? 

– Noen hytter i enkelte områder kan nok være en investering over tid, men du bør helst kjøpe hytte fordi du har et sterkt ønske om å ha det. Gjerne med en langsiktig horisont, råder eiendomsmegler Hans Petter Midbrød i Eiendomsmegler Vest, Nordhordland

Kort reiseavstand er også viktig. Det påvirker hvor mye du vil bruke hytten.

– Folk har ofte en to-timers grense. Kjøper du hytte og bruke den annen hver helg, er du der cirka 25 helger og 50 overnattinger. Da bruker du den mye. Men blir det for vanskelig å komme seg dit, blir besøkene ofte færre, sier Kjetil Marstein, eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest, Ålesund


Hva vil du gjøre på hytta?

Før du bestemmer deg for å kjøpe hytte, må du tenke gjennom hva som er viktigst for deg. Vil du bruke den hele året, eller deler av året? Er du handy og kan ta i et tak, eller vil du ha det enkelt? Trenger du stor plass, eller klarer du deg med lite?

Hytter er ikke feilfrie. De vanligste feilene er knyttet til aldersslitasje på bygningsdeler, der fuktighet er den aller største bekymringen. På høyfjellet er mus og gnagere velkjent problem.

– Hvor bør du kjøpe hytte på fjellet? 

– Liker du å gå på ski, bør hytta ligge i nærheten av gode skiløyper. Er det alpint, er det en fordel å bo nærme skianlegget. Noen ønsker også å ta i bruk hytta hele året, og da er turløyper, mulighet for å sykle eller nyte stillheten i naturen, aktiviteter som kanskje bør vektlegges, sier Midbrød.

Hans Petter Midbrod-200x200

Våre lokale meglere

Skal du selge fritidsbolig?

Hans Petter hjelper deg gjerne med både kjøp og salg av fritidsbolig! Ta kontakt for en hyggelig prat.

Sjekk ut område før visning

Har du råd til å kjøpe hytte? For mange er ikke hytta et «nødt å ha», men et «kjekt å ha». Før du vurderer å gå på visning, er det lurt å snakke med en bankrådgiver for å få økonomisk oversikt. 

– Sørg for at du har finansieringen på plass før du starter. Sjekk all dokumentasjon som er tilgjengelig når du har funnet et interessant objekt. Undersøk gjerne område og hytten i forkant av visningen, siden det kan bli knapt med tid etter visning, forteller Midbrød. 

Vil du ha salgsnyhetene litt før de andre? Ta gjerne kontakt med eiendomsmeglere i området, og hør om det kommer noe for salg i nærmeste fremtid, råder Kjetil Marstein:

– Fortell megleren hva du ønsker, prisklasse og antall soverom. Undersøk gjerne i forkant hvor du ønsker hytta skal ligge og plassering. Vil du ha sol og utsikt, eller er det viktigere å ha det lunt og privat? Nytt eller gammelt? Da vet vi hva vi skal se etter. 


Ti tips til deg som skal kjøpe hytte:

1. Sørg for at du har finansieringen på plass før du ser på hytte. 


2. Tenk gjennom: Hva er viktig for deg i valg av hytte. Hvor mange kommer til å bruke hytta?


3. Sjekk all dokumentasjon som er tilgjengelig. Hytta selges ikke lenger «som den er» og krever større ansvar for både kjøper og selger.  


4. Sjekk ut område og hytten i forkant av visningen, siden det kan bli knapt med tid etter visningen.


5. Er det lang eller kort reiseavstand til hytten?


6. Hvor ofte vil du bruke hytten?


7. Hvordan er tilkomsten? Trenger du firhjulstrekk eller snøskuter?


8. Hvordan er beliggenheten? Er det gode solforhold? Er det et værutsatt område som vil kreve ekstra vedlikehold?   


9. Er det vei, vann, avløp og internett?  


10. Se på hytten som en investering i fritiden og ikke som en gullgruve. Årlig koster det å være hytteeier og de færreste tjener seg rike på hyttesalg.

Hvorfor velge oss

Vi gir deg litt mer

stjerne

5-stjerners oppfølging

Vi gir deg 5-stjerners oppfølging gjennom hele reisen, både ved kjøp og salg av bolig. 

Les hvordan
ikon megler

Lokalkjente meglere

Her finner du engasjerte og dyktige meglere som kjenner bolig- og fritidsmarkedet der du bor.

Finn megler
mobil med hus

Fremtidens boligannonsering

En presis og effektiv måte for digital markedsføring av din bolig. 

Les om Zoom

vi hjelper deg

Kontakt oss

telefon

915 05560

Åpent mandag til fredag 08.30–16.00

Ring
søk og hus

Våre kontor

Vi har 27 kontor på Vestlandet, finn ditt lokale kontor.

Finn kontor
Snakke-bobler

Skriv til oss

Har du spørsmål så hjelper vi deg gjerne!

Send e-post