Hopp til hovedinnholdet

Fritidsbolig

Skal du selge hytte?

Alt du trenger å vite om hyttesalg.

Når er det best å selge hytte? Hva skal følge med ved salg av hytte? Dette er noen av de vanligste spørsmålene eiendomsmeglerne får.

– Sommerhytte er best å selge fra etter påske og frem til ferietid. Da er det varmere vær, frodigere og grønnere, og du får vist frem hytten i sitt riktige element. Kjøperne vil helt sikkert bruke ferien sin der, sier Georg Halvorsen, eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest Fana. 

Han har 25 års erfaring som megler, og har solgt mange sjøhytter og fjellhytter på Vestlandet opp gjennom årene. Han anbefaler å ha visning på fjellhytter i vinterferien og påskeferien, når du vet at det er folk i området. 

– Vi selger hytter året rundt, men det selges flere hytter på høyfjellet om vinterhalvåret, mens hytter nær sjøen selges i sommermånedene. Ligger hytta plassert på en helårsdestinasjon, kan den fint selges på sommeren også, sier Pål Johannesen, salgsleder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest Øygarden.

 

Prising av hytte

Eiendomsmeglerne opplever at folk vil ha samme komforten som de har hjemme.

Hytteprisen blir avgjort av flere faktorer:

• Beliggenhet
• Standard
• Veiforbindelse
• Vann og kloakk
• WiFi

– Det har blitt mye strengere å bygge i strandsonen, derfor har ofte eldre hytter den beste beliggenheten. Men selv om beliggenheten er god, vil standarden også påvirke prisen. Mange hytter er bygget opp med gammelt materiale, mye er selvgjort og kan være vanskelig å bygge på fordi de ligger innenfor 100-meters beltet, forklarer Georg. 

God dokumentasjon 

Etter endringene i avhendingsloven som trådte i kraft 1. januar 2022, er det ikke lengre lov å selge boliger som den er. Det betyr at større del av ansvaret for skjulte feil og mangler overføres til selger, derfor kreves det mer dokumentasjon enn tidligere. 

– Dette vil påvirke hytteselgere ekstra mye, siden arbeid og oppgraderinger ofte er gjort som egeninnsats. Nå er det viktig å få dokumentasjon på alt arbeid som blir utført på hytten. Alt kjøpere er blitt gjort oppmerksomme på, kan de ikke reklamere på, forklarer Pål. 

Salg av fritidsbolig er skattefritt så lenge du oppfyller kravet om eier og brukstid. Krav om eiertid er forskjellig fra boligeiendom og fritidseiendom. Hvis en ikke tilfredsstiller kravene, vil hyttesalget krav om skatt på gevinst.

– Kjøper du hytte, er kravet at du har eid den i fem år, og benyttet den som din egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte årene. Hvis du ikke tilfredsstiller kravene, vil boligsalget utløse krav om skatt av gevinsten. Er du i skatteposisjon, kan du få fradrag for alle utgifter du har hatt i forbindelse med salget, slik som meglerhonoraret, forteller Pål.

Vestlandets beste Meglere

Finn din lokalkjente megler

Våre meglere kjenner Vestlandet og hjelper deg gjerne med salg av din bolig. Ta kontakt med en megler i ditt området for en uforpliktende prat.

Hva skal følge ved salg av hytte?

Ved alle typer boligtransaksjoner er det avtalefrihet om hva som medfølger av løsører. Det vil si at selger kan informere megleren om at hun ønsker å ta med seg den fastmonterte lampen i stuen, eller garderobeskapet i gangen, kan det informeres om dette i salgsoppgaven. 

– Hvis ikke annet er avtalt, skal kjøkkeninnredning, baderomsinnredning, garderobeskap, varmekilder og lyskilder medfølge boligen. Selger vil få tilsendt en uttømmende liste av løsøre i forkant av annonsering, slik at selger er kjent med hva som skal medfølge, sier Pål. Meglerne ber alltid kunden gå gjennom gjenstander de har arvet som er fastmontert på vegg. 

– Det er vanlig å selge hytte med alt møblement. Nylig solgte jeg en hytte med alt inkludert, men som kjøper kan du også spesifisere i budet at du ikke ønsker å overta møblementet, sier Georg. 

Hvorfor velge oss

Vi gir deg litt mer

stjerne

5-stjerners oppfølging

Vi gir deg 5-stjerners oppfølging gjennom hele reisen, både ved kjøp og salg av bolig. 

Les hvordan
ikon megler

Lokalkjente meglere

Her finner du engasjerte og dyktige meglere som kjenner bolig- og fritidsmarkedet der du bor.

Finn megler
mobil med hus

Fremtidens boligannonsering

En presis og effektiv måte for digital markedsføring av din bolig. 

Les om Zoom

Personlig rådgiver

Kontakt oss

telefon

915 05560

Åpent mandag til fredag 08.30–16.00

Ring
søk og hus

Våre kontor

Vi har 27 kontor på Vestlandet, finn ditt lokale kontor.

Finn kontor
Snakke-bobler

Skriv til oss

Har du spørsmål så hjelper vi deg gjerne!

Send e-post