Hopp til hovedinnholdet
Par sitter og ser på et skjermbrett sammen

Tips og råd i budrunden

Skal du gi bud på en bolig? Her er eiendomsmeglernes beste tips til budrunden.

– Det overrasker meg hvor fort det kan gå i en budrunde og hvor uforberedt budgiverne egentlig er, sier Andreas Anda Dalmar, salgsleder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler Vest Stavanger.

Han har jobbet som eiendomsmegler i 17 år, og mener det aller viktigste er å sette seg inn i prospekt og tilstandsrapport, før de begynner å by.

– Det kan være lurt å planlegge budgivningen og teste personen du byr mot. Vurder budene dine ut fra hvordan andre bud er og hvordan de øker. Vær tidlig ute i budprosessen, slik at du «tar» din plass i budrunden. Da blir det lettere å ta føringen, råder Andreas.


Snakk med banken før du byr

Før du byr på bolig, må du ha finansieringen på plass.

– Du må stort sett snakke med en rådgiver i banken for å vite hva du kan by. Siden innhenting av dokumentasjon skjer digitalt, kan du i beste fall få finansieringen på plass samme dag som du kontakter banken, opplyser Merete Yndestad, avdelingsbanksjef hos Sparebanken Vest.

Daglig møter hun og bankrådgiverne kunder som skal kjøpe og selge bolig, og de merker at kunnskapen varierer fra person til person. Noen er helt blanke førstegangskjøpere, mens andre har erfaring med boligkjøp. 

– Banken har god oversikt og kan stille de riktige spørsmålene, slik at du blir sikker på at du tar det rette valget. Å kjøpe bolig handler om så mye mer enn finansiering. Vi kan gi deg råd til kjøpsprosessen, overtakelsestid, mellomfinansiering og forsikringer, råder Merete i SPV.

Kjøp av bolig

Skal du kjøpe bolig? Da er det lurt å ha klart finansieringsbevis så tidlig som mulig. Våre rådgivere i Sparebanken Vest er her for hjelpe deg med søknadsprosessen.

Skambud kan virke mot sin hensikt


– Vent gjerne med å gi ditt første bud, sier Maria Valentinsen Løken, eiendomsmeglerfullmektig i Eiendomsmegler Vest Nesttun:

– Jeg ville ha unngått å være den første til å by, men dersom ingen byr før klokken 12, ville jeg ha lagt inn et bud. Det har ingenting for seg å late som om du ikke er interessert.

Maria har fire års erfaring innen megling og selger mye i Fana og Bergen sentrum. Nylig solgte hun en tomannsbolig der prisantydningen var 4,3 millioner kroner. Det første budet som kom inn var et såkalt skambud på 3,5 millioner kroner.

– Ingen av de andre interessentene hev seg på. I stedet tok de seg tid og helgen gikk. Mandag var det ny budrunde og boligen ble solgt for 4.780.000 kroner, sier Maria.

Det motsatte av et skambud er et skremmebud, som gir et tydelig signal til de andre om at «denne boligen vil jeg ha».

– Hvis budet er godt over prisantydning, kan det skremme de andre interessentene. Dette kan fungere, men du risikerer også å betale noe mer for boligen enn nødvendig, advarer Maria.

– Skremmebud fører ofte til at det blir en kort budrunde med få deltakere, sier Andreas.


By skikkelig og bruk runde tall


Maria mener det er en fordel om budøkningen ender på runde tall.

– Mange har et tak på runde tall. Hvis noen byr 5.990.000 kroner, har den andre budgiveren med høy sannsynlighet et tak på 6 millioner kroner. Da kan det være lurt å by 6.010.000 kroner for å riste av andre interessenter, råder hun.

Begge meglerne er enige om at det er tullete å høyne med lave summer som 5000 kroner. Slike budrunder tar ofte unødvendig lang til, for det er ikke 5000 kroner som utgjør den store forskjellen når folk kjøper bolig.

– Da er det bedre å by skikkelig, men det må stå i samsvar med verdien på boligen. Gi et bud du kan være komfortabel med, hold deg til din egen grense og ikke la deg rive med, sier Andreas, og påpeker at du alltid kan spørre en eiendomsmegler om råd til budgivning.

10 bud til budrunden

  1. Ha finanseringsbevis klart.
  2. Forbered deg godt. Les prospektet, egenerklæring og tilstandsrapporter nøye, slik at du vet om dette er en bolig som er aktuell for deg.
  3. Still megleren gode spørsmål for å gjøre deg opp en mening på hva du mener boligen er verdt.
  4. Før budrunden starter bør du ha bestemt deg hvor grensen din går. Sett deg et maksbeløp og vær tilgjengelig under hele budrunden.
  5. Første bud kan gjerne være under prisantydning, men det er sjelden lurt å by veldig lavt.
  6. By med runde tall.
  7. Vær konsekvent i budrunden og ikke kom med for lave bud. By skikkelig, men i samsvar med hva boligen er verdt.
  8. Hold kortene tett til brystet. Ikke reduser beløpet for hvert bud du gir. Går du fra 100.000 kroner og ned til 20.000 kroner, avslører du at din magiske grense nærmer seg.
  9. En budfrist bør ikke være kortere enn 30 minutter, men du trenger ikke å vente til det har gått 30 minutter med å komme med motbud. By tilbake med en gang hvis du er interessert.
  10. Det siste budet kan være en god forhøyning, men pass på at det ikke går over din egen budgrense.

Hvorfor velge oss

Vi gir deg litt mer

stjerne

5-stjerners oppfølging

Vi gir deg 5-stjerners oppfølging gjennom hele reisen, både ved kjøp og salg av bolig. 

Les hvordan
ikon megler

Lokalkjente meglere

Her finner du engasjerte og dyktige meglere som kjenner bolig- og fritidsmarkedet der du bor.

Finn megler
mobil med hus

Fremtidens boligannonsering

En presis og effektiv måte for digital markedsføring av din bolig. 

Les om Zoom

vi hjelper deg

Kontakt oss

telefon

915 05560

Åpent mandag til fredag 08.30–16.00

Ring
søk og hus

Våre kontor

Vi har 27 kontor på Vestlandet, finn ditt lokale kontor.

Finn kontor
Snakke-bobler

Skriv til oss

Har du spørsmål så hjelper vi deg gjerne!

Send e-post